Un nou test de sânge poate determina sexul unui intrauterin după numai șapte săptămâni de sarcină. Potrivit specialiștilor, rezultatele sunt extrem de precise dacă examinarea se desfășoară corect.
Testul ar putea fi solocitat la scară largă de părinții preocupați de afecțiuni genetice relațonate cu sexul copilului, de cei pur și simplu curioși, dar și de oamenii care iau în considerare problematica, mai delicată etic, a alegerii sexului bebelușului.
Noua metodă de analiză a ADN-ului fetal din sângele mamei poate stabili sexul „puiului” din pântece cu săptămâni mai devreme decât alte variante, cum ar fi ultrasunetele, și este neinvazivă, spre deosebire de amniocenteză și de alte proceduri care presupun riscul unei pierderi de sarcină.
În cadrul cercetării cu pricina s-au executat 57 de studii asupra a 6.500 de sarcini și s-a descoperit că derularea cu atenție a testelor poate determina sexul fetusului cu o acuratețe de 95% la șapte săptămâni și cu o precizie de 99% la 20 de săptămâni.
Procedura vine cu aspectul pozitiv al posibilității de a descoperi și de a trata, sau anula, sarcinile cu fetuși predispuși la diferite dereglări genetice relaționate cu sexul, dar stabilește un mediu propice și pentru acei părinți care doresc cu strictețe un anumit gen al copilului – așa cum este cazul chinezilor unde băieții sunt mai prețuiți decât fetele, cel puțin în pântece – cărora le oferă prilejul de a renunța la „vlăstare” perfect sănătoase.
Pe piață mai există și alte teste de identificare a sexului fetal, teste care se bazează mai ales pe metode de analiză a urinei. Este vorba despre produse ale unor companii ca Intelligender și TrovaGene, care prezic genul bebelușului cu o precizie ce variază de la 90% la zece săptămâni și până la 95% la șapte săptămâni, în cele mai reușite cazuri. Apoi, cu o reputație destul de nepătată este testul Albastru sau Roz, de la compania Consumer Genetics, de a c[rei prestație destule mame se declară mulțumite, potrivit sondajelor citate de New York Times.