0
(0)

Virologii coordonați de Bryan Charleston, directorul Programului de Boli Virale Șeptel din cadrul Institutului Pirbright, aflat în Woking, Marea Britanie, au creat un vaccin complet sintetic împotriva febrei aftoase, afecțiune virală adesea contractată de animalele crescute la fermă.

 

Vaccinul ar putea preveni viitoare manifestări ale bolii cu pricina, chiar pavând drumul către noi tratamente împotriva poliomelitei (cauzată de un virus din aceeași familie) și a altor boli omenești.

Oamenii de știință au folosit simulări computerizate pentru a realiza un model al carcasei proteice a virusului responsabil de febra aftoasă (cu formă de icosaedru – poliedru cu 20 de fețe triunghiulare), după care au reconstruit-o din componente proteice sintetice. Carcasa artificială nu conține niciun fel de material organic (nu are gene virale care ar putea degenera), asfel că nu poate infecta animalele. Dar, odată impregnat unui organism viu, va instrui orice sistem imunitar să producă anticorpi care să îl protejeze de adevăratul virus.

Se estimează că va mai dura între șase și opt ani până când virusul va deveni disponibil pentru crescătorii de animale dar, dacă metoda se va dovedi eficientă odată comercializată, ea ar putea fi folosită și pentru a crea vaccinuri similare împotriva afecțiunilor umane cauzate de virusuri din aceeași familie cu cel responsabil de febra aftoasă, afecțiuni cu o incidență ridicată mai ales în Asia de Sud-Est, unde poliomelita încă umbrește viața a milioane de oameni în țări aflate în curs de dezvoltare.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here