4.4
(5)

Un studiu britanic recent a dezvăluit mai multe despre viermii marini antici, datorită unor noi înregistrări fosile. Aceste animale, care erau obișnuite să trăiască pe fundul mării, erau capabile să supraviețuiască și în noroi și, prin urmare, nu aveau nicio problemă în a trăi în aer liber. Cambrianul este prima și cea mai veche din cele șase perioade geologice ale paleozoicului. Întinzându-se de la 538,8 la 485,4 milioane de ani în urmă, această perioadă a văzut apariția fosilelor mici (SSF), a metazoarelor cu cochilii cu diversitate redusă și a faunei Ediacaran. A fost, de asemenea, o perioadă în care primele animale marine au făcut câteva incursiuni pe uscat.

O echipă de la Departamentul de Științe ale Pământului din cadrul Universității Cambridge (Regatul Unit) a descris viermi care au trăit în această perioadă, după descoperirea unor noi urme fosile. Studiul lor, publicat în revista Palaeontology, oferă detalii despre viermi inelari și viermi marini din grupul prialupid, care au locuit pe Pământ în urmă cu aproximativ 500 de milioane de ani. Potrivit cercetătorilor, aceste animale sunt uimitoare, deoarece, până acum, știința credea că sunt limitate la adâncul mării. Cu toate acestea, unele roci prezintă urme ale trecerii lor, sugerând o expunere frecventă la aer liber. Acest lucru implică faptul că acești viermi s-au obișnuit cu medii nefavorabile cu mult mai devreme decât se credea.

Cercetătorii britanici au raportat că au examinat roci sedimentare din Formațiunea Pika din Parcul Național Jasper din Alberta (Canada). Aceste roci, colectate în urmă cu un sfert de secol, au o vechime de aproape 500 de milioane de ani și, prin urmare, corespund apariției a numeroase linii de animale. „Formațiunea Pika oferă o nouă perspectivă asupra ecologiilor Cambrian influențate de maree prin prisma înregistrărilor fosile, a caracteristicilor sedimentare și a fosilelor conservate organic”, se arată în studiu. Această descoperire sugerează că viermii în cauză dezvoltaseră deja o toleranță la schimbările bruște de temperatură în această perioadă, în special la expunerea directă la soare și la uscarea pielii lor. Mai presus de toate, acești viermi par să fie ultima etapă în nașterea unor grupuri de animale capabile să trăiască permanent pe uscat. De asemenea, trebuie remarcat faptul că acești viermi fuseseră deja identificați în roci din aceeași perioadă, dar aceste formațiuni, în special Burgess Shale, fuseseră de fiecare dată legate de apele adânci.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?