Este numărul medicamentelor care așteaptă încă să fie descoperite de chimiști, potrivit unui studiu din care reiese că aceștia abia au sintetizat până acum o zecime dintr-un procent al tuturor leacurilor farmaceutice care ar putea fi produse.
Se estimează că numărul total al amestecurilor relevante de așa-zise „molecule mici” care stau la baza medicamentelor ar putea fi 1 urmat de 60 de zerouri, adică un milion de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde, număr ce l-ar depăși, potrivit unor oameni de știință, pe cel al tuturor stelelor din univers.
Potrivit lui Jean-Louis Reymond și lui Mahendrea Awale, de la Universitatea din Berna, moleculele mici, care sunt capabile să treacă prin pereții celulari și să interacționeze cu moleculele biologice din corp, sunt țintele principale ale chimiștilor care dezvoltă noi medicamente. Majoritatea medicațiilor existente sunt molecule mici.
Autorii studiului s-au concentrat pe „universul chimic”, populat de toate moleculele mici care ar putea exista, potrivit legilor fizice și chimice. Cercetătorii au identificat milioane de astfel de compuși – baza de date a Societății Chimice Americane (ACS) conține aproape 67 de milioane de astfel de substanțe. Reymond și Awale estimează că moleculele sintetizate și testate până în prezent ca potențiale medicamente reprezintă mai puțin de 0,1% din universul chimic.Pentru a-i ajuta pe cercetători să descopere noi moduri de a preveni și de a trata bolile, ei caută cele mai bune mijloace de a descoperi noi molecule mici. Acest lucru devine posibil cu ajutorul modelelor computerizate ale interacțiunilor chimice. Viitorul este aproape.
Sursa
Foto: e-MagineArt.com via Flickr