0
(0)

Profesorul de matematică Andrew Hicks, de la Universitatea Drexel, din SUA, a inventat o oglindă laterală ușor curbată pentru autovehicule, care mărește sensibil câmpul vizual al șoferului, minimizează distorsionarea imaginii reflectate și elimină periculosul „punct mort”. Invenția chiar a fost patentată recent pe teritorul Statelor Unite.

 

Nici până acum realizarea unei oglinzi curbate care să elimine punctul mort nu era imposibilă, dar ea venea cu prețul unei distorsionări vizuale, care făcea ca obiectele reflectate să pară mai mici și mai îndepărtate decât erau de fapt.

Oglinda laterală gândidă de Hicks oferă un câmp vizual cu unghiul de 45 de grade, comparativ cu cel de 15-17 grade asigurat de oglizile clasice, plate, din dotarea vehiculelor aflate astăzi pe drumurile publice. De asemenea, matematicianul a descoperit un algoritm de controlare precisă a unghilui de reflectare a luminii prin care curbura oglinzii să nu atragă după sine o distorsionare periculoasă a formelor și a liniilor drepte reflectate în ochii șoferului.

Momentan, regulamentul din SUA interzice instalarea din fabrică a oglinzilor laterale curbate pe autovehicule, dar creația lui Hicks ar putea fi produsă și vândută ca produs aftermarket, pe care șoferii și mecanicii îl vor putea monta după achiziționarea mașinilor. De asemenea, unele țări din Europa și din Asia permit oglinzile ușor curbate pe autoturismele noi. Indiferent de caz, ne putem aștepta ca în următoarele câteva luni, cel mult într-un an-doi, și șoferii români să poată beneficia de noua tehnologie.

Sursa

Foto: Andrew Hicks, Universitatea Drexel

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here