5
(1)

Nu, nu este o greșeală, și nu vă grăbiți să credeți că este vorba despre oameni. Nu exista nici urmă de oameni acum 25 de milioane de ani. Și totuși, cineva sau… ceva, cultiva grădini. Pare imposibil de crezut, însă este adevărat. Mai precis, este vorba despre termite.

Cele mai vechi grădini subterane au fost descoperite în zona Marelui Rift African și au o vârsta de circa 25 de milioane de ani. Acestea erau create de termitele care cultivau fungi, organisme vegetale inferioare, transformând materia vegetală, în special lemnul, într-o sursă de hrană mai accesibilă și mai ușor de digerat.

Prof. Eric Roberts de la Universitatea James Cook din Australia analizase anterior ADN-ul termitelor pentru a afla data la care acestea au adoptat un asemenea comportament. Rezultatul studiilor sale a fost de aproximativ 25-30 de milioane de ani. Practic, descoperirea arheologică din Tanzania nu face decât să confirme studiile acestuia.

„Tranziția către o atare formă de agricultură a mărit suprafața locuibilă atât pentru termite cât și pentru fungii domesticiți, deschizând zone care până atunci erau inaccesibile. Practic, acțiunile lor pot fi comparate cu cele ale oamenilor”, a subliniat prof. Duur Aanen, coautor al studiului.

Conform oamenilor de știință, acest comportament atipic al termitelor a apărut odată cu formarea Marelui Rift și cu schimbările dramatice de mediu pe care le-a implicat. Este posibil ca o astfel de cultivare a fungilor de către termite să fie chiar mai veche de 30 de milioane de ani, însă dovezile care să susțină o astfel de ipoteză lipsesc.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?