Conform NASA, luna ianuarie a acestui an, 2016, a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din ultimii 135 de ani. Această veste, deloc îmbucurătoare, vine după confirmarea faptului că 2015 a înregistrat un record de temperatură ridicată.
În condițiile în care și decembrie 2015 a fost cea mai caldă lună decembrie din istorie, devine clar că ne confruntăm cu o încălzire globală accelerată. Fenomen direct influențat de schimbările climatice globale, principala cauză a acestora fiind chiar poluarea produsă de activitatea umană (în special prin arderea combustibilor fosili).
În valori absolute, temperatura medie a lunii ianuarie 2016 a fost cu 1,13 °C mai mare decât media normală, respectiv cu 0,02 °C mai mare decât în decembrie 2015. Mai mult, ianuarie 2016 reprezintă a patra lună consecutivă de creștere a temperaturii cu mai mult de 1°C peste media normală.
Îngrijorător nu este neapărat faptul că El Niño influențează în mod direct creșterea temperaturii. Ci mai mult încălzirea accelerată a zonei arctice. Conform NASA, în unele părți din continentul Arctic (în special în Alaska), s-au măsurat creșteri chiar și de 15 °C față de media normală. Ceea ce duce la subțierea alarmantă a stratului de gheață, dar și la scăderea precipitațiilor sub formă de ninsoare.
Nici începutul lui februarie 2016 nu stă mai prejos: în prima jumătate a lunii s-a înregistrat deja o creștere a temperaturii față de media normală, iar specialiștii cred că sunt mari șanse ca februarie să fie cel puțin la nivelul lui ianuarie în privința creșterii temperaturii.