Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Manchester, o rezervă ascunsă de meteoriți bogați în fier, care ar putea deține informații prețioase despre geneza sistemului solar, ar zace ascunsă la numai 10-50 cm sub suprafața stratului de gheață al Antarcticii. O adâncime relativ neglijabilă, care ar putea face recuperarea lor foarte posibilă.
Deși meteoriții cad în mod egal pe toată suprafața Pământului, peste două treimi din numărul total de asemenea obiecte descoperite au fost recuperate din Antarctica. Parțial, datorită contrastului dintre albul suprafeței antarctice și meteoriții închiși la culoare prăbușiți pe ea.
Dar, mai ales datorită dinamicii mișcării ghețurilor, care transportă și concentrează meteoriții îngropați în gheață de sute de ani către suprafața unor regiuni localizate, denumite, aproximativ, zone de adunare a meteoriților (MSZ). Acest fenomen a făcut posibile misiuni foarte importante de colectare începând cu anii 1970, care au furnizat informații colosale pentru geologi, deținând și multe mostre selenare și marțiene.
Totuși, mult mai puțini meteoriți bogați în fier au fost descoperiți în Antarctica decât oriunde altundeva pe planetă. Până acum, motivul a rămas un mister, dar Dr. Geoff Evatt pare să fi găsit răspunsul. El propune că meteoriții de acest fel lipsesc de la polul sud deoarece razele Soarelui care penetrează gheața transparentă din MSZ încălzesc rocile bogate în fier mai mult decât pe cele nemetalice. Astfel, gheața dimprejurul lor se topește, iar obiectele se scufundă și se acoperă de gheață, ceea ce le capturează permanent sub suprafață.
Astfel, combinând experimente de laborator cu modele matematice, specialiștii de la Universitatea din Manchester au identificat un mecanism de filtrare care indică faptul că substraturile de gheață, aflate la câteva zeci de centimetri sub suprafața MSZ, pot conține meteoriți bogați în fier prezervați acolo de mii de ani. Accesarea acestor substraturi ar oferi cu siguranță informații prețioase despre formarea Sistemului Solar, deoarece meteoriții bogați în fier provin invariabil din adâncurile corpurilor planetare mari care s-au distrus. Urmează „săpăturile”.