Un femur uman ce prezintă urme de mușcături lăsate cel mai probabil de hiene, în vârstă de circa 500.000 de ani, a fost descoperit în peșterea „Grotte à Hominidés” din apropiere de Casablanca, Maroc, conform unui studiu publicat în revista de specialitate PLOS ONE.
Nu este un secret că oamenii din acea perioadă, în genere Homo erectus, ocupau aceleași nișe ecologice cu marile carnivore. Și totuși, extrem de puține dovezi ale interacțiunii lor au fost descoperite până în prezent. Camille Daujeard de la Muzeul de Istorie Naturală din Franța, a analizat femurul și a concluzionat că acesta prezintă urme clare de mușcături și mestecare lăsate de un animal carnivor de talie mare, cel mai probabil o hienă. Mai mult, cele două capete ale femurului au fost complet distruse în acest proces, iar faptul că urmele au fost acoperite de sedimente, indică în mod cert vechimea lor.
Urmele au fost lăsate imediat după moartea individului, dar acest lucru nu poate spune dacă el a fost ucis de animale, sau a fost consumat la scurtă vreme după decesul său. Chiar și așa, aceasta este prima dovadă din această parte a lumii care atestă faptul că oamenii erau ținte ale carnivorelor. În alte situri marocane există dovezi care indică vânătoare și consumul carnivorelor de către oameni. În această ordine de idei, autoarea studiului concluzionează că oamenii din acele vremuri erau fie vânători, fie vânat, în funcție de circumstanțe, și că rolul hominizilor arhaici în vârful lanțului trofic nu era încă bine stabilit.
Maroc este una dintre țările nord-africane ce a oferit indicii importante asupra evoluției omului. În această țară a fost descoperit un craniu atribuit lui Homo sapiens, cu vârsta de 160.000 de ani, al doilea ca vechime din toată Africa. Ceea ce este și mai interesant este faptul că atât în Maroc, cât și în alte situri de pe întreg cuprinsul Africii de Nord, Homo sapiens folosea industria musteriană, o industrie atribuită în Europa exclusiv Omului de Neanderthal.