Localnicii din Puento Piedra, Peru, duc o luptă surdă cu autoritățile pentru salvarea unui monument arhitectural incaș. Dacă autoritățile se folosesc de orice tertipuri pentru a distruge situl și pentru a demara un proiect de construcții de locuințe, localnicii se opun din toate puterile și cer ca situl incaș să fie păstrat.
Peste 370 de situri arheologice majore sunt protejate prin lege numai în jurul capitalei Lima, însă numeroase altele au fost uitate de autorități. Atât companiile de construcții, cât și autoritățile corupte, insistă ca acestea să fie șterse de pe fața pământului. Un astfel de caz a devenit celebru după ce, în anul 2013, o piramidă din San Martin de Porres a fost distrusă complet de buldozerele unei companii care intenționa să ridice locuințe chiar pe locul sitului arheologic.
Până în prezent, localnicii din Puento Piedra au rezistat și au obținut o victorie importantă în anul 2007, atunci când au obținut statul de Monument de Patrimoniu pentru situl local. Însă de atunci, mai mulți necunoscuți au încercat să provoace daune, fiind nu o dată goniți de localnici. Situația pare dramatică, mai ales dacă Pedro Pablo Kuczynski, candidat la preșidenție, va obține funcția supremă în stat. Acesta a făcut recent o declarație scandaloasă: „Nu ar fi mai bine să stați într-un parc frumos, verde, pe care să îl punem în locul acestor monumente?”.
Situl arheologic din Puento Piedra datează din perioada 1475 și 1480. A fost construit de liderul incaș Tupac Yupanqui și a reprezentat, cel mai probabil, un centru administrativ pentru producția agricolă de pe valea râului Chillon.