După descoperirea recentă a unui schelet de mamut în Siberia, descoperire care trădează nu numai faptul că animalul respectiv a fost vânat și tranșat, ci și modul în care a fost ucis de vânători, un nou caz intră în atenția paleontologilor. Este vorba despre scheletul unui mamut, vechi de 14.000 de ani, descoperit în Mexic, care prezintă de asemenea urmele acțiunii umane asupra carcasei animalului.
Scheletul a fost descoperit întâmplător, în satul Tultepec din Mexic, atunci când o echipă de muncitori a demarat săpăturile pentru montarea unei conducte de apă. Peste 50 de schelete de mamuți lânoși au fost descoperite de-a lungul timpului în jurul acestui sat mexican, acolo unde a existat un lac cu apă sărată în care animalele rămâneau adesea, din câte se pare, împotmolite.
Este pentru prima dată, însă, când unul dintre aceste schelete poartă urmele certe ale intervenției umane. În opinia arheologului Luis Cordoba, de la Institutul Național de Istorie și Antropologie, rămășițele fosile ale animalului, deși complete, nu și-au păstrat poziția anatomică tocmai pentru că animalul a fost ucis și tranșat pe loc, după ce a rămas împotmolit în mâlul de pe malul lacului.
Atunci când trăia, mamutul în cauză avea 3,5 metri înălțime, cinci metri lungime, cântărea aproximativ cinci tone și a fost ucis la vârsta de 20-25 de ani.