Salutări, numele meu este Valentin și de peste șapte ani lucrez ca fotograf! M-am gândit să alcătuiesc o listă cu sfaturi și sugestii care ar putea veni în sprijinul proaspeților entuziaști în lumea fotografiei.
Voi începe cu o enumerare a elementelor ce ar trebui mai degrabă evitate în acest domeniu. De-a lungul timpului, în general, lucrurile au evoluat pentru mine astfel încât să îmi dau seama în primul rând de balast, de surplus, de ceea ce NU este necesar. Inclusiv când fotografiez, îmi este mai ușor să văd ceea ce nu ajută o imagine, decât invers.
Așadar:
– Nu îți pierde vremea și banii investind de la bun început în echipament foarte performant; învață mai întâi să „scoți untul” din echipamentul pe care îl deții deja!
Deși echipamentul este important, mult mai important este să știi să folosești ceea ce ai la dispoziție, la capacitate maximă. De-altfel, se și spune că „cea mai bună cameră este întotdeauna cea pe care o ai cu tine”. Da, un teleobiectiv este impresionant, atrăgător. În același timp, un teleobiectiv este greu, scump și inutil în majoritatea cazurilor. În timp, îți vei da singur seama dacă ai sau nu nevoie de upgrade-uri.
– Nu te mai uita încontinuu la display-ul aparatului!
Un obicei greu de înfrânt. Cu cât stai mai mult cu ochii în display-ul camerei, cu atât pierzi mai multe momente din ce se întâmplă în jurul tău. Reglează-ți aparatul, fă o fotografie, verifică dacă expunerea este corectă, apoi uită de display atât timp cât fotografiezi. Nu trebuie să verifici fiecare declanșare pe care o faci, le vei vedea când le vei descărca în calculator. În felul acesta, devii mai precaut cu funcțiile aparatului și înveți să ai încredere atât în echipament, cât și în tine. Mai mult decât atât, înveți să te concentrezi pe ceea ce contează: momente, compoziție, încadrare. Alternativ, o metodă bună de a scăpa de acest obicei este să fotografiezi pentru o perioadă cu un aparat pe film și nu cu unul digital.
– Nu mai folosi display-ul pentru a fotografia, daca ai aparat DSLR sau un aparat cu un ocular bun!
Aparatele DSLR sunt gândite și construite pentru a fi folosite cu ocularul, nu cu display-ul. Sistemul de focalizare al aparatului DSLR funcționează mult mai încet dacă folosești funcția de Live-View (vizionarea imaginii live prin display) din considerente care țin de construcția aparatului. O bună parte din prețul pe care l-ai plătit pe dispozitiv este datorată și pentaprismei. Avantajul folosirii ocularului nu este doar tehnic, ci și practic. De fiecare dată când duci aparatul la ochi alegi, de fapt, să elimini restul lumii înconjurătoare din imaginea ta. Este o acțiune care transformă felul în care privești lumea, convertind-o din tridimensional în bidimensional. Acest lucru te face să înțelegi că privești de fapt o „pânză”, pe care urmează să o imortalizezi, iar ceea ce se va afla în final pe ea cade, măcar parțial, în răspunderea și sub controlul tău.
Să trecem și la „do’es”, adică la lucrurile bune, de făcut!
– Fotografiază RAW!
Majoritatea aparatelor de acum au funcție de fotografiere în format RAW. Pe scurt, formatul RAW reprezintă un „negativ” digital. Procesul fotografic teoretic se termină în clipa în care fotografia ajunge pe hârtie. Ca fotograf, trebuie să fii implicat în tot acest proces, de la declanșare și până la developare sau la printare. Formatul RAW conține mult mai multă informație digitală decât un format JPG (care este un format comprimat) și astfel poate fi developat mult mai bine.
– Developează-ți imaginile!
Deși sună ciudat, procesul de developare nu s-a schimbat foarte mult în termeni de bază, doar s-a digitalizat. După cum spuneam și mai sus, procesul fotografic include și developarea imaginilor. Aceasta presupune corectarea fotografiilor: corecție de expunere, de contrast, de balans de alb, de culoare și nu numai. Procesul de developare este la fel de creativ și de important ca și cel de fotografiere, este important să se afle sub controlul tău și este bine să înțelegi că nicio fotografie nu este finalizată până nu trece prin această etapă. Există multe software-uri de developare: Adobe Lightroom, ACDSee PRO, RawTherapee, ViewNX, Capture One etc. La început, nu este esențial pe care alegi, mai important este să înțelegi diferențele dintre o imagine developată și una nedevelopată și să te obișnuiești cu ideea că o fotografie nu este completă fără acest proces.
– Fii selectiv!
Nu orice lucru merită fotografiat. În timp, vei descoperi că multe dintre imaginile pe care le ai nu sunt expresive și că îți consumă degeaba spațiu de stocare în calculator. Vei rămâne surprins de cât spațiu ajung să ocupe fotografii peste care nu te uiți niciodată. Învață să devii mai pretențios vizavi de imaginile tale. Nu este o problemă că ai fotografiat ceva care nu merita, dar nu păstra imaginea, cu timpul vei învăța să eviți și declanșări „gratuite”. Toată lumea fotografiază mult într-o vacanță, dar nu păstra 3.000 de imagini doar din motivul că „atât am tras”. Triază-ți imaginile și fă o poveste din ele, vei constata că din 3.000 de imagini – peste care nu te vei uita niciodată – rămâi cu 100 care spun o poveste ce merită vizionată.
– „Fură” de la alții!
Când te oprești să te uiți la o imagine care îți place, încearcă să afli de ce îți place. Răspunsurile vin treptat, la început vei spune că este culoarea, dacă e un cer spectaculos, mai târziu vei realiza că acea culoare funcționează pentru că este în contrast cu restul imaginii, iar apoi vei observa că felul în care este compusă valorifică cerul. E un proces îndelungat de învățare, însă deconstruind fotografiile altora îți creezi o colecție de imagini în memorie. În felul acesta, data viitoare când ești pus în fața unui moment sau peisaj vei ști la ce tip de compoziție să apelezi pentru a valorifica subiectul tău.
– Fii pregătit!
Dacă ai aparatul în mână sau pe umăr și ești pe străzile unui oraș, aparatul trebuie să fie pornit. Toate camerele au acum funcții foarte bune de standby, în care pot rămâne cu săptămânile fără să își consume bateriile. Așa că ține aparatul în funcția de fotografiere prestabilită – eu întotdeauna recomand prioritatea de diafragmă – A/AV – pentru plimbările pe străzi, cu un reglaj de ISO generic, in jur de 400. Verifică din când în când (o dată la 45-50 de minute) ca timpul de expunere să nu fie prea lung, din cauza luminii schimbătoare, și compensează corespunzător din celelate funcții, dacă este cazul. Când clipa s-a ivit, trebuie doar să duci aparatul la ochi, să focalizezi și să recompui cadrul înainte de a bloca expunerea și a declanșa.
– Cunoaște-ți aparatul!
Obișnuiește-te cu ergonomia aparatului tău. De cele mai multe ori momentele importante se întâmplă fără să ai foarte mult timp de reacție. Învață să reacționezi din reflex. Împrietenește-te cu butoanele aparatului și cu display-ul sau cu informațiile din ocularul acestuia, astfel încât să nu îți ia mai mult de 2-3 secunde ca să fii pregătit să surprinzi o imagine. Aparatul de fotografiat este pentru fotograf ca mașina pentru șofer. Totul trebuie să curgă. Învață unde se află butonul de blocaj de expunere (AEL), învață unde este butonul de ISO și butonul/rotița de compensare. Ar trebui să le poți găsi cu ochii închiși, la propriu. Motivul este că, de cele mai multe ori, schimbările și compensările necesare se vor face direct cu ochiul prin ocular sau chiar fără să te uiți la aparat. Sună un pic science-fiction, dar îți promit că nu e greu, e nevoie doar de ceva exercițiu.
Și în final, cel mai bun sfat pe care îl pot da: exersează!!!
Știu, sună simplu și banal, însă cu sinceritate spun că este cel mai important aspect! Cu cât faci mai multe fotografii, cu atât vei învăța mai repede. Accentuez însă cuvântul „fotografii”, în sensul în care nu înseamnă să tragi mai mult în gol, ci să îți pregătești cadrul fotografic. Dacă tragi o secvență de cinci cadre aceluiași peisaj, nu se numește că ai făcut mai multe fotografii, se numește că ai mai multe cadre ale aceluiași peisaj. Prin mai multe fotografii, mă refer să pregătești aparatul, să compui imaginea, să încadrezi și să apeși declanșatorul, nu să tragi la întâmplare sau secvențial aceeași imagine, asta nu ajută pe nimeni. Ceea ce o să te ajute să devii mai bun este exercițiul de a-ți gândi imaginea și de a o transpune în practică.
Ne putem întâlni la Şcoala de vară – Fotografie urbană pentru începători (21-25 august) organizată de Fundația Calea Victoriei.