Din 31 octombrie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 80/2018.
Chiar în Anul Centenarului, cel mai important proiect științific din istoria României face cunoștință cu prestigiosul premiu Nobel. Gérard Mourou, unul dintre fondatorii ELI-NP (cunoscut popular ca „super-laserul de la Măgurele”), a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2018. După ce, în 2015, fizicianul francez a acordat un interviu revistei Știință & Tehnică, acum Andrei Dorobanțu ne spune care au fost motivele juriului de a-l recompensa pe Gérard Mourou cu cel mai important premiu din lumea științifică.
Adrian Nicolae a trăit în această vară o experiență de excepție pe șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, unde s-au făcut probabil cele mai mari descoperiri din istoria cercetării paleoliticului în România. Mai multe vă povestește chiar colegul nostru, în paginile revistei.
Alexandru Safta ne detaliază o inovație a speciliștilor români în medicină: prima hartă a activității electrice a pielii la om. Aceasta, într-o primă fază, ne poate spune foarte multe despre „motorul” metabolic al omului și putem înțelege ciclicitatea și intensitatea diferențială cu care numeroase tipuri de celule din corpul uman consumă nutrienții din mediu.
Știință&Tehnică nr. 80, octombrie 2018 – sumar
DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.
PROTOTIPURI. Cele mai noi și importante prototipuri Kickstarter și IndieGogo.
EXCLUSIV. Gérard Mourou, cel care a inițiat proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure), cunoscut popular drept „super-laserul de la Măgurele”, a primit Premiul Nobel!
EVENIMENT. Cine sunt câștigătorii din 2018 ai Premiilor Nobel și de ce sunt importante descoperirile acestora.
SMART LIVING. Confort minimalist.
MEDICINĂ.Descoperire de anvergură a cercetătorilor români – prima hartă a activității electrice a pielii la om.
CERCETARE.Preocupările INCAS în domeniul topografiei aeriene.
ARHEOLOGIE.O campanie arheologică de excepție la Poiana Cireșului – scrierea unei pagini incredibile din istoria cercetării paleoliticului în România!
ISTORIE. Poveștile nespuse ale momentelor ce puteau duce la holocaustul nuclear.
EDUCAȚIE. O provocare cosmică: concursuri de soluții inovatoare și robotică STEM.
ISTORIE.„Glumețul” Democrit și Universul.
AUTO. Traficul auto 2.0 în viziunea Siemens.
CRONICI. Ghizmo: Pledoarie pentru un profesor perfect / Scepticul S&T: Șarlatanii.
PROIECTE. Prima mașină electrică de curse din România.
TEST. Samsung EduPedia: școală în fața TV-ului.
ELECTROMOBILITATE. FastSEE – totul pentru electromobilitate.
TEST. Renault ZOE R110.
RECOMANDĂRI. Deschide cartea!
Următoarea ediție a revistei Știință & Tehnică apare la jumătatea lunii noiembrie. Până atunci, vă invităm să rămâneți alături de noi pe www.stiintasitehnica.com și pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenții și evenimente științifice și pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile și programele noastre. Și nu uitați niciodată: Knowledge is power, iar cine citește, cunoaște!
Revista Știință & Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 80 pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă 19,95 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!