Revista Știință & Tehnică nr. 81, noiembrie 2018

0
(0)

Din 22 octombrie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 81/2018.

Se apropie sărbătorile. Prin tradiție, la noi, la români, asta presupune o asaltare a organismului cu exces alimentar și adesea o copleșire a intestinelor și a organelor cu mâncăruri grele, reale bombe calorice, care forțează corpul să întrebuințeze majoritatea resurselor metabolice pentru a digera, a digera, a digera… Alexandru Safta și Vladimir Filip vă propun o analiză netradițională a conceptului de post alimentar: microbiom și fasting – adevăr și provocare în interiorul corpului uman.

Despre „Parcul Pleistocen” s-a vorbit pentru prima dată, cel puțin în presa occidentală, acum mai puțin de 10 ani. Și nu părea decât o extravaganță, o variantă rusească, la fel de SF, a producției hollywoodiene „Jurassic Park”. Un parc în care mamuții urmau să fie readuși la viață și în care să își reia locul în ecosistem la aproape 10.000 de ani după dispariția lor. Însă, pe măsură ce timpul a trecut, iar informațiile ce parvin din estul îndepărtat al Rusiei sunt tot mai promițătoare, Parcul Pleistocen devine încet-încet o realitate. Adrian Nicolae ne arată importanța sa: dincolo de readucerea la viață a mamuților, este una care privește viitorul întregii planete.

Anul acesta, misiunea spațială Soyuz MS-10 a fost aproape de tragedie, iar Claudiu Tănăselia ne explică, pas cu pas, ce s-a întâmplat. Astronauții Nick Hague și Alexei Ovchinin trebuiau să ajungă pe orbită la câteva minute după lansare și să andocheze cu Stația Spațială Internațională câteva ore mai târziu. Urmau să petreacă aproximativ șase luni în spațiu, împreună cu alți trei astronauți, după care ar fi revenit pe Pământ în primăvara anului următor. Lansarea capsulei Soyuz MS-10 trebuia să fie una de rutină, însă ceva a mers prost în 11 octombrie 2018 și aventura spațială a celor doi astronauți s-a terminat mult mai repede și a fost mult mai intensă decât se așteptau.

stiinta-tehnica-81-noiembrie-2018

Știință&Tehnică nr. 81, noiembrie 2018 – sumar

DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială

PROTOTIPURI. Cele mai noi și importante prototipuri Kickstarter și IndieGogo

MEDICINĂ.Perioada de post, iar apoi tradiționalul îndopat de sărbători sunt contracarate de înțelegerea științifică a fastingului

SPAȚIU.Soyuz MS-10, aproape de tragedie – radiografia celui mai important incident aerospațial al anului

SMART LIVING. Casa alimentată de… cafea!

CERCETARE. Arta vizualizării datelor în fabulosul holodeck de la INCAS

BIODIVERSITATE. „Parcul Pleistocen” – rușii vor să readucă la viață mamuții, după  10.000 de ani de la dispariție

ASTRONOMIE. Hai-hui prin sistemul solar: sejur de 7 zile all-inclusive pe Mercur

CERCETARE. „Măgurele Science Park” – scurtă vizită în viitorul parc științific realizat de IFIN-HH

ASTROBIOLOGIE. O strategie pentru căutarea vieții extratestre

CERCETARE. „Aurul verde” și INCDS „Marin Drăcea” (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură)

REPORTAJ. Hai la zbor! Experiența „scepticului S&T” cu un motodeltaplan

ISTORIE. Rudolf Virchow, înger și demon în lumea științei

CRONICI. Ghizmo: Psihologie în America (1) / Scepticul S&T: Șarlatanii (2)

MADE IN RO. Primul tractor de concepție 100% românească / Primul HUB fast-charge din
estul Europei

REVIEW.O nouă revistă de cultură: „Prima iubire, muzica”

ELECTROMOBILITATE.Exemple de utilizare la drum lung a stațiilor de încărcare
FastSEE pentru mașini electrice

TESTE. KIA Soul EV / Renault Captur

RECOMANDĂRI. Deschide cartea!

Următoarea ediție a revistei Știință & Tehnică apare la jumătatea lunii decembrie, fiind vorba despre ediția specială de iarnă „TOP 100 descoperiri și invenții 2018”.

Până atunci, vă invităm să rămâneți alături de noi pe www.stiintasitehnica.com și pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenții și evenimente științifice și pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile și programele noastre. Și nu uitați niciodată: Knowledge is power, iar cine citește, cunoaște!

Revista Știință & Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 80 pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă 19,95 lei și apare lunar.

  Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!  

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?