4.3
(7)

T. rex, acest titan preistoric, i-a fascinat pe paleontologi de zeci de ani. Renumit pentru dimensiunea sa gigantică și puterea formidabilă, este adesea subiect de speculații cu privire la dimensiunile sale exacte. Un nou studiu condus de cercetătorii de la Muzeul Canadian al Naturii a dezvăluit recent dezvăluiri despre dimensiunea potențială a acestui dinozaur iconic și a aruncat o nouă lumină asupra dimensiunii sale adevărate. Studiul a fost publicat în revista Ecology and Evolution

Estimarea dimensiunii dinozaurilor, în special a giganților precum Tyrannosaurus rex, este o sarcină descurajantă pentru paleontologi. Principalul lor obstacol constă în natura incompletă și fragmentară a evidenței fosilelor. Fosilele de dinozauri sunt, în general, doar bucăți de os sau dinți, adesea descoperite într-o stare fragmentară. În plus, conservarea fosilelor este un proces rar și selectiv: oasele trebuie să supraviețuiască milioane de ani de eroziune și degradare, făcând descoperirile deosebit de valoroase și limitate. Din cauza acestei limitări, oamenii de știință trebuie să se bazeze pe extrapolări și modele pentru a reconstrui dimensiunea și masa animalelor preistorice. Paleontologii folosesc, de asemenea, metode comparative bazate pe animale moderne similare. Această abordare, deși valoroasă, are limitări, deoarece structurile corpului dinozaurilor ar putea diferi semnificativ de cele ale animalelor moderne. În plus, fosilele disponibile pot reprezenta doar indivizi tineri sau parțial dezvoltați, adăugând mai multă incertitudine estimărilor de dimensiune.

Estimările anterioare ale dimensiunii lui T. rex au variat foarte mult în funcție de constatările și metodele folosite. Multă vreme însă, paleontologii au crezut că cele mai mari exemplare cântăresc până la 8.870 kg, la fel ca specimenul numit Scotty. Recent, însă, un studiul realizat de cercetătorii de la Muzeul Canadian al Naturii a reevaluat dimensiunea acestui prădător și a propus cifre mult mai impresionante. Conform cercetărilor lor, cel mai mare T. rex ar fi putut cântări până la 15.000 kg. Această estimare este cu aproximativ 70% mai mare decât masa cunoscută anterior pentru cel mai mare T. rex. Pentru a realiza noile estimări, cercetătorii au dezvoltat un model matematic sofisticat care se bazează pe datele fosile disponibile (doar 32 de exemplare cunoscute) și informații despre durata de viață a T. rex. Mai precis, ei au căutat să evalueze modul în care acești dinozauri au crescut de-a lungul vieții lor. În plus, oamenii de știință au examinat posibilele efecte ale dimorfismului sexual, adică diferențele de dimensiune între sexe în cadrul speciei. Cu toate acestea, au ignorat modelele care sugerează variații extreme de dimensiune între sexe din cauza lipsei de dovezi ale unor exemplare mult mai mari decât cele deja descoperite.

Folosind aceste date, oamenii de știință au reușit în cele din urmă să modeleze curba de creștere a T. rex de-a lungul vieții și să estimeze dimensiunea pe care ar fi putut-o atinge un adult. Trebuie remarcat că totuși, deși aceste rezultate sunt impresionante, ele se bazează în continuare pe modele teoretice și extrapolări. Descoperirea unui astfel de exemplar colosal rămâne așadar confirmarea definitivă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?