5
(5)

Analizând mostre de adezivi produși de neanderthalieni din scoarța de mesteacăn, cercetătorii au descoperit că, cel mai probabil, a fost sintetizat în camere subterane care restricționau fluxul de oxigen. Această lucrare evidențiază capacitățile cognitive ale acestei specii umane. Detaliile studiului sunt publicate în revista Archaeological and Anthropological Sciences.

Unul dintre primele cazuri cunoscute de oameni primitivi care folosesc focul pentru a produce substanțe care altfel nu ar exista în natură este atribuit oamenilor de Neanderthal. Verii noștri străvechi, dispăruți, foloseau de fapt adezivi din scoarță de mesteacăn. Deși cele mai vechi dovezi fizice sunt extrem de rare, această tradiție poate data de aproximativ 200.000 de ani. Descoperirea conform căreia oamenii de Neanderthal foloseau adezivi, probabil pentru a face unelte de vânătoare, a avut implicații pentru înțelegerea noastră a evoluției cognitive a acestei specii străvechi. Și din motive întemeiate, mesteacănul nu prezintă niciun rășină vizibilă, care ar fi putut fi recunoscut ca un potențial adeziv. Pentru a face adezivul, scoarța trebuia tratată pentru a fi transformată.

Majoritatea cercetătorilor au conceput apoi metode laborioase care implică procese subterane care restricționează fluxul de oxigen. Experimentele au arătat, de fapt, că sunt necesare condiții scăzute de oxigen pentru a face gudron. Cu toate acestea, majoritatea acestor tehnici subterane necesită resurse intensive și necesită un anumit grad de control al temperaturii. Această interpretare a fost pusă sub semnul întrebării prin descoperirea unei rute alternative care să permită producerea adezivului de mesteacăn. De fapt, s-a demonstrat că gudronul se condensează pe suprafața pietrelor în timpul arderii scoarței inițiate de un incendiu accidental de exemplu. De acolo se poate recupera prin răzuire. Deși nu s-a făcut nicio afirmație că oamenii de Neanderthal au produs de fapt gudron de mesteacăn cu această metodă, descoperirea de la acea vreme a pus sub semnul întrebării opinia noastră că gudronul de mesteacăn documentează orice proces cognitiv în sine.

Pe scurt, știm că oamenii de Neanderthal au fost unul dintre primii care au folosit adezivi, dar întrebarea producerii acestuia rămâne încă o întrebare. Unii cred că acest adeziv a fost creat în structuri subterane construite special, în timp ce alții cred că neanderthalienii pur și simplu au curățat gudronul care a fost produs intenționat sau neintenționat. Pentru a determina modul în care a fost făcut acest faimos gudron, cercetătorii au analizat două mostre dintr-un celebru sit de Neanderthal din Germania, numit Königsaue. Aceste exemple antice au fost apoi comparate cu zeci de mostre de referință pe care autorii studiului le-au creat folosind cinci tehnici diferite ale Epocii de Piatră. Autorii au descoperit apoi că gudronul de mesteacăn produs în subteran conținea niveluri ridicate de polimer natural numit suberin, spre deosebire de gudronul obținut prin arderea scoarței deasupra solului. Cu toate acestea, se pare că cele două mostre de Königsaue erau, de asemenea, bogate în suberin. Cercetătorii au analizat apoi structura chimică a acestui adeziv străvechi folosind metode precum spectroscopia în infraroșu și cromatografia în gaz-spectrometria de masă. Făcând acest lucru, ei au descoperit că „semnătura chimică generală a celor două artefacte de gudron Königsaue este cel mai comparabilă cu gudronul fabricat în subteran”.

Pe baza acestor analize, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii de Neanderthal au distilat gudron într-un mediu subteran creat intenționat pentru a restricționa fluxul de oxigen. Potrivit acestora, este puțin probabil ca acest nivel de complexitate să fi fost inventat spontan. Verii noștri probabil au inventat sau dezvoltat acest proces pe baza unor metode mai vechi, mai simple. Cu toate acestea, această lucrare demonstrează încă o dată abilitățile cognitive subestimate ale oamenilor de Neanderthal.

Acest studiu aruncă o lumină nouă asupra abilităților tehnice și cognitive ale oamenilor de Neanderthal, dezvăluind o sofisticare surprinzătoare în modul în care au manipulat materialele naturale pentru a le satisface nevoile. Descoperirea că adezivul de mesteacăn a fost cel mai probabil produs în medii subterane controlate pentru a restricționa fluxul de oxigen evidențiază capacitatea

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?