5
(5)

O echipă  de oameni de știință în domeniul mediului a realizat o simulare computerizată care arată că mai mult de jumătate dintre oamenii din lume au acces limitat la apă potabilă sigură. Concluziile au fost publicate în revista Science.

Rob Hope, de la Universitatea din Oxford, a publicat un articol la rubrica Perspective în aceeași ediție a revistei, descriind condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o zonă sau regiune să fie clasificată ca având apă potabilă sigură și subliniind munca depusă de echipă la acest nou efort.

În 2020, se estima că aproximativ 2 miliarde de oameni la nivel global nu aveau acces la apă potabilă sigură. În acest nou studiu, cercetătorii au găsit dovezi că numărul real este mai mult decât dublu. După cum notează Hope, accesul la apă potabilă sigură înseamnă că oamenii au acces la apă sigură la cerere, oricând au nevoie de ea. Accesul sigur la apă înseamnă, de asemenea, că apa este clădire – oamenii nu ar trebui să fie nevoiți să se deplaseze pentru a o găsi. Iar apa pe care o beau trebuie să fie lipsită de elemente nocive precum bacterii sau substanțe chimice nocive. Cercetătorii și-au construit simularea folosind atât date de mediu, cât și date statistice pentru aproape 65.000 de gospodării din întreaga lume. Echipa a folosit simularea pentru a genera hărți pentru 135 de țări care arată unde oamenii aveau acces la apă potabilă sigură. Apoi au comparat hărțile cu datele de la UNICEF pentru a calcula o estimare a numărului total de oameni din întreaga lume care nu au acces la apă potabilă sigură. Ei au descoperit că acesta este de 4,4 miliarde – mai mult de jumătate din populația globală actuală, care este de 8 miliarde.

După cum era de așteptat, echipa de cercetare a descoperit că majoritatea celor care nu au acces la apă potabilă sigură trăiau în Asia de Sud, Africa sub-sahariană și Asia de Est. De asemenea, cercetătorii au descoperit că cele mai mari obstacole în calea apei potabile au fost prezența contaminanților și lipsa infrastructurii. Ca un exemplu, ei observă că aproximativ 650 de milioane de oameni din anumite părți ale Africii trăiesc în locuri în care nu există servicii de livrare a apei.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?