4.9
(35)

Într-un studiu recent realizat în Statele Unite, microbiologii au pus sub semnul întrebării dualitatea dintre viață și moarte. Aceștia indică o a treia stare biologică obținută prin teste efectuate pe celulele pielii embrionilor morți de broască.

Sunt viața și moartea două stări exclusive? Un studiu publicat în revista Physiology pare să pună sub semnul întrebării această dualitate. Cercetările realizate la Universitatea Alabama din Birmingham (SUA) au scos la iveală o a treia stare biologică.

Cercetătorii explică faptul că au folosit celule de piele provenite de la embrioni morți de broască pentru a crea xenoboți. Acestea sunt entități hibride, care sunt atât biologice, cât și mecanice, capabile să se reproducă și să îndeplinească anumite sarcini. S-a întâmplat imposibilul: celulele unui organism mort s-au reorganizat pentru a forma o nouă entitate funcțională. Trebuie precizat că nu este vorba de supraviețuirea celulară post-mortem, adică de persistența activității celulare într-un organism clinic mort. Microbiologii au descris ceva nou: o a treia stare biologică cu capacități surprinzătoare, nici cu adevărat moartă, nici cu adevărat vie.

Microbiologii au formulat și o ipoteză cu privire la originea acestei a treia stări. Potrivit acestora, sursa sa se află în prezența unor circuite electrice complexe ascunse în membranele celulare. Acestea sunt sisteme cu un limbaj comun care permit celulelor să comunice și să coopereze în construirea unui nou organism. Deși organismele în cauză nu rămân foarte mult timp în această a treia stare (cel mult câteva săptămâni), studiul acestui fenomen deschide calea unor cercetări suplimentare și, prin urmare, a unor potențiale aplicații care ar putea aduce o contribuție majoră la medicină.

Dar la ce anume ar putea fi folosiți acești xenoboți? Oamenii de știință s-au gândit deja la potențiale aplicații, în special în medicina modernă. Este posibil, de exemplu, să ne imaginăm crearea unor roboți minusculi din țesut uman care ar fi capabili să administreze medicamente evitând orice reacție imunitară negativă. De asemenea, ar putea fi posibilă utilizarea acestei soluții pentru curățarea arterelor blocate la pacienții care suferă de ateroscleroză sau pentru a ajuta bolnavii de fibroză chistică să respire prin evacuarea excesului de mucus. Alte posibilități ar putea include eliminarea tumorilor canceroase, repararea țesuturilor sau diagnosticarea precoce.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 35

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?