4.4
(8)

În Australia, cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare: redarea unui sunet monoton a ajutat la stimularea creșterii unei ciuperci. Este vorba despre o ciupercă microscopică din sol cunoscută pentru capacitatea sa de a promova creșterea plantelor. Refacerea solului este o problemă importantă în ceea ce privește conservarea biodiversității, dar și pentru o mai bună durabilitate în domeniul agriculturii. Există mai multe tehnici, printre care folosirea îngrășămintelor naturale, reducerea utilizării pesticidelor, introducerea microbilor și mai ales îmbunătățirea structurii solului pentru a promova retenția apei.

O echipă de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia) a discutat despre o altă posibilă tehnică: stimularea acustică. Lucrarea lor, publicată în revista Biology Letters, a constat în evaluarea efectelor stimulării acustice asupra ritmului de creștere și producerii de spori (sporulare) ale unei specii de ciuperci microscopice (Trichoderma harzianum). Studiul s-a bazat pe lucrări legate de expunerea bacteriei Escherichia coli la undele sonore. Ciupercile din specia Trichoderma harzianum sunt adesea folosite în agricultura ecologică. Este de fapt un fungicid natural care previne dezvoltarea altor ciuperci, dintre care unele sunt patogene. În plus, îmbunătățește utilizarea nutrienților de către plante și promovează creșterea acestora.

În cadrul experimentului, cercetătorii australieni au construit și apoi au instalat camere sterilizate de atenuare a sunetului în care au plasat vase Petri care conțineau celebra ciupercă. Apoi, au generat un zgomot alb folosind un videoclip YouTube numit Tinnitus Flosser Masker la 8 kHz într-una dintre camere. Aceste zgomote sunt în general sunete monotone care ajută la ameliorarea tinitusului sau chiar promovează somnul la nou-născuți. Echipa a expus vasele Petri la un nivel sonor de 80 de decibeli timp de treizeci de minute pe zi. După cinci zile, ratele de creștere și sporulare ale ciupercilor expuse la zgomot alb au fost mai mari decât cele ale celorlalte exemplare. Pentru oamenii de știință, acest fenomen ar putea fi rezultatul unui efect piezoelectric care implică o presiune mecanică (în acest caz o undă acustică) transformată într-o sarcină electrică. S-a formulat și o altă ipoteză, de data aceasta referitoare la mecanoreceptorii care se găsesc pe membranele ciupercilor. S-ar putea ca undele sonore să stimuleze acești mecanoreceptori, declanșând astfel mai multe evenimente biologice capabile să activeze sau să dezactiveze anumite gene, în special pe cele care joacă un rol în creștere.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?