4.7
(9)

Luna exercită o forță gravitațională recunoscută. Efectele sale nu s-ar opri aici și se extind la accidentele rutiere. Deși ați putea presupune că lumina suplimentară de la o lună plină le-ar oferi șoferilor o vizibilitate mai bună pe șosea, reducând astfel riscul de accidente, un studiu recent sugerează că, de fapt, riscul de coliziuni între animale sălbatice și vehicule crește considerabil în timpul nopți cu Lună Plină.

Pentru acest studiu, publicat în jurnalul Transportation Research Part D: Transport and Environment, cercetătorii de la Texas A&M University (Statele Unite ale Americii) au analizat rapoartele privind coliziunile nocturne între animale sălbatice și vehicule din stat pe parcursul a 112 cicluri lunare între ianuarie 2011 și ianuarie 2020. „Am comparat nopți foarte întunecate fără iluminare lunară (lună nouă) cu nopți foarte întunecate cu iluminarea lunii pline. Dacă includeți alte faze lunare în analiză, ele apar la orizont în momente diferite în fiecare zi, ceea ce face dificile comparațiile riguroase”, spune Kentaro Iio, autor al studiului. În ciuda acestor provocări, cercetătorii au descoperit o creștere cu 45,8% a coliziunilor cu animale sălbatice în nopțile cu Lună Plină, comparativ cu nopțile cu Lună Nouă. Interesant: această creștere a accidentelor nu s-a extins la coliziunile care nu au implicat animale, care nu au prezentat diferențe semnificative în aceleași perioade. Acest model a condus echipa la concluzia că lumina mai strălucitoare a lunii pline este „strâns asociată” cu un risc crescut de impact.

Acest studiu a defalcat datele în diferite regiuni din Texas pentru a compara zonele rurale și urbane. Cu toate acestea, „zonele rurale au avut tendința de a avea rate de coliziune mai mari în ceea ce privește luna plină decât zonele urbane”, explică Iio. Dominique Lord, coautorul acestei cercetări, arată că densitatea mai mică a vieții sălbatice și poluarea luminoasă în zonele urbane ar putea contribui la rezultate mai slabe în aceste zone. Efectul iluminării lunare ar putea fi, de asemenea, atenuat în aceste zone mai luminoase. Studiile anterioare efectuate în întreaga lume, inclusiv în părți din Spania, Canada și Lituania, au găsit, de asemenea, tendințe similare de creștere a coliziunilor în această perioadă pivot a ciclului lunar. Fiecare a folosit apoi metode diferite și a propus diverse explicații posibile.

Studiul analizează pur și simplu la statistici și nu încearcă să explice în detaliu corelația dintre accidentele de mașină și Luna Plină, deși pe baza rezultatelor acestor studii anterioare, cercetătorii discută pe scurt că acest lucru ar putea fi legat de oboseala șoferului pe timp de noapte. sau creșterea activității animalelor. „Rezultatele sugerează ideea posibilă că unele niveluri de activitate ale faunei sălbatice sunt mai mari în nopțile cu lună Plină decât în nopțile mai întunecate, deoarece animalele pot vedea mai mult din împrejurimile lor sub lună plină. Ne abținem însă să intrăm în detaliile acestei explicații, deoarece autorii nu sunt specializați în ecologie animală”, precizează studiul.

Studiul nu nu se concentrează pe identificarea speciilor sălbatice implicate în aceste ciocniri și nici măcar pe variațiile de intensitate a luminii în perioada studiată pentru zonele geografice analizate. Studiile viitoare ar putea umple aceste lacune prin studierea cauzelor precise ale acestui fenomen neobișnuit sau prin colectarea de date mai precise privind volumele de trafic, iluminarea și identificarea speciilor sălbatice pe regiune.

Studiul subliniază importanța unei precauții sporite din partea șoferilor, în special în timpul nopților mai luminoase. Potrivit cercetătorilor, ar putea ajuta și la informarea politicilor de transport. Îmbunătățirile potențiale, cum ar fi iluminarea sporită în zonele rurale, adăugarea de reflectoare de avertizare a faunei sălbatice de-a lungul drumurilor rurale sau creșterea serviciilor de urgență în anumite nopți, ar putea oferi, de asemenea, soluții. La aceasta se adaugă perspectiva unor progrese tehnologice promițătoare pentru a atenua coliziunile dintre animalele sălbatice și vehicule. De exemplu, senzori sau camere capabile să detecteze prezența animalelor sălbatice ar putea alerta șoferii în timp real. Sistemele de frânare automată și capacitățile îmbunătățite de viziune pe timp de noapte la automobilele noi pot juca, de asemenea, un rol crucial în prevenirea accidentelor.

Activitatea vieții sălbatice crește adesea în nopțile luminate de o Lună Plină, animalele profitând de vizibilitatea sporită pentru a căuta hrană și a interacționa social. Acest comportament poate varia însă considerabil în funcție de specie și regiune. Identificând aceste modele, cercetătorii pot dezvolta strategii direcționate pentru a atenua riscurile de coliziune.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?