5
(3)

Potrivit unui studiu recent, realizat în Statele Unite, creșterea speranței de viață a oamenilor ar putea încetini în cursul acestui secol. Această încetinire ar urma unei creșteri constante în ultimul secol, în principal datorită progreselor în medicină și sănătate publică.

Pe parcursul secolului al XX-lea, speranța de viață estimată la naștere a crescut cu aproximativ treizeci de ani, adică aproximativ trei ani pe deceniu. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei creșteri a avut loc în țările cu venituri ridicate, în mare parte ca urmare a progreselor în medicină și sănătate publică. La acea vreme, aceste progrese au condus la o creștere accelerată a speranței de viață. În timp ce unii cercetători din anii 1990 credeau că speranța de viață umană își atinge limitele, alții credeau că oamenii secolului XXI ar putea trăi până la vârsta de o sută de ani sau mai mult. Nu a fost niciodată sigur că această creștere accelerată va continua și în secolul XXI. Acest lucru a fost confirmat de un studiu condus de Universitatea Illinois din Chicago (SUA) și publicat în revista Nature Aging. Cercetătorii cred că acest fenomen ar putea încetini în cursul acestui secol.

Autorii studiului au analizat statisticile naționale din cele opt țări cu cea mai mare speranță de viață a populației: Australia, Coreea de Sud, Spania, Franța, Italia, Japonia, Suedia și Elveția. De asemenea, au fost incluse date similare pentru Statele Unite și Hong Kong. De asemenea, trebuie remarcat faptul că aceste statistici se referă la perioada 1990-2019, pentru a exclude efectele pandemiei Covid-19. Potrivit cercetătorilor, îmbunătățirea generală a speranței de viață a încetinit din 1990. Ei au identificat, de asemenea, o creștere a rezistenței la îmbunătățirea speranței de viață, o scădere a inegalităților în ceea ce privește speranța de viață și o comprimare a mortalității.

În medie, supraviețuirea până la vârsta de o sută de ani nu ar trebui să depășească 15% pentru femei și 5% pentru bărbați. Cu alte cuvinte, o prelungire radicală a vieții umane este puțin probabilă în acest secol, cu excepția cazului în care omenirea reușește să încetinească considerabil procesul de îmbătrânire biologică. Cu toate acestea, dacă progresul în acest domeniu este lent, dar sigur, aceasta este una dintre singurele posibilități pentru o a doua revoluție a longevității.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?