5
(5)

Recent, oamenii de știință din China au reușit să graveze date într-un diamant, stabilind în același timp un record pentru densitatea stocării informațiilor. În plus, această inițiativă demonstrează că este posibil să se garanteze conservarea timp de milioane de ani.

Să ne amintim mai întâi că diamantele apar din când în când în presa științifică. În iunie 2024, un studiu a sugerat că sub suprafața planetei Mercur există un strat gros de diamante. În 2021, un diamant extras din adâncurile Botswanei a scos la iveală minerale nemaivăzute până acum. Deși pe piața pietrelor prețioase se vorbește adesea despre geologie sau valoare, diamantele joacă și ele un rol în anumite domenii industriale, precum producția de obiecte de tăiat.

Ce se întâmplă dacă diamantul ar fi, de asemenea, capabil să se impună în calcul pentru a codifica date folosind impulsuri laser? Dacă această tehnologie exista deja înainte, cercetătorii chinezi tocmai au atins o densitate de stocare fără precedent, așa cum a indicat un articol publicat în revista Nature Photonics.

Echipa de la CAS Key Microscale Magnetic Resonance Laboratory din Hefei (China) explică că a integrat 1,85 terabytes (TB) de date per centimetru cub de diamant. Evident, aceasta este o adevărată ispravă. Pentru comparație, un disc optic diamant de aceeași dimensiune ca un Blu-ray ar putea stoca 100 TB de date, sau de 2.000 de ori mai mult decât un Blu-ray.

Cercetătorii chinezi cred, de asemenea, că inovația lor ar putea deschide calea pentru o păstrare mult mai lungă a datelor. De exemplu, un Blu-ray garantează conservarea pentru „doar” câteva decenii, în timp ce un diamant ar putea permite accesul la date timp de milioane de ani la temperatura camerei. În plus, mediul de stocare nu necesită nicio întreținere după stabilizarea datelor. În ceea ce privește metoda de gravare, este intotdeauna o chestiune de impulsuri laser. În schimb, oamenii de știință chinezi au folosit impulsuri ultrarapide. Obiectivul? Înlocuirea unora dintre atomii de carbon ai diamantului pentru a crea spații goale de dimensiunea unui atom, cu un nivel stabil de luminozitate. Astfel, datele sunt stocate în aceste spații iar luminozitatea permite restituirea acestora.

Deocamdată, tehnica a fost aplicată pe eșantioane mici de diamante care măsoară câțiva milimetri lungime. Cercetătorii lucrează în prezent la îmbunătățirea sistemului lor pentru a grava pe medii mai mari. Experții se întreabă însă despre un alt aspect, și anume reducerea costurilor. Democratizarea unui astfel de sistem este însoțită în mod necesar de viabilitate economică.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?