O echipă internațională de cercetători aflată sub coordonare britanică, va fora, cel târziu în 2018, prin stratul solid de crustă al Terrei, recoltând pentru prima oară în istorie mostre din mantaua planetei. Scopul oamenilor de știință este să obțină astfel informații vitale despre originile lumii noastre.
Dacă se va realiza, performanța va marca recordul pentru cea mai mare adâncime, față de nivelul mării, la care va fi ajuns vreodată un foraj artificial. Operațiunea presupune săparea unui tunel vertical prin aproximativ 8.000 de metri de rocă, la temperaturi de până la 300 de grade Celsius, pornind de pe fundul oceanului (probabil Pacific), unde crusta este mai subțire.
Odată ajuns în mantaua planetei, echipamentul de forat va avea de suportat o presiune de 283.125 kilograme pe centrimetru pătrat, adică de cam tot atâtea ori mai mult decât presiunea firească la suprafața Pământului, cu valoarea de circa un kilogram pe centimetru pătrat.
Mantaua este stratul gros de 3.600 de kilometri din componența Terrei, aflat la granița dintre crusta și miezul topit ale astrului și care conține roci datând din perioada formării planetei. Analizarea mostrelor recoltate din acest mediu ne-ar ajuta, cred specialiștii, să înțelegem mai multe despre originile Pământului, precum și despre Moho, stratul aflat la baza crustei terestre, de natură să ofere informații prețioase privitoare la modul de manifestare al cutremurelor.
Provocarea tehnică a operațiunii va fi considerabilă, iar forarea va trebui executată în absența unei coloane montante, element comun de siguranță folosit pentru eliberarea gazelor. În schimb, apă de mare va fi pompată în gaură cu suficientă presiune încât să forțeze ridicarea la suprafață a mostrelor dorite.
Încercarea nu va fi prima de acest fel. În cadrul proiectului Mohole, demarat în anii ’60, o gaură cu diametrul de 23 de centimeri s-a forat până la adâncimea de 12.262 de metri de la suprafața pământului în Peninsula Kola, parte a Laponiei situată în nord-vestul îndepărtat al Rusiei. Totuși, din pricina unei slabe organizări și a unor costuri neprevăzute, oparațiunea a fost abandonată. Mostre de rocă din manta au mai ajuns la lumina zilei, dar prin erupții vulcanice.
Sursa: DailyMail