S-ar putea spune, fără ezitare, că orice hartă este mincinoasă. Dar fiecare înșeală în mod diferit. Spre exemplu, hărțile care respectă proiecția Mercator – una dintre cele mai populare din zilele noastre – exagerează dimensiunile regiunilor îndepărtate de ecuator. Iar hărțile ilustrate prin proiecția Goode raportează relativ bine dimensiunile continentelor unele la altele, dar distorsionează distanțele.

 

Aceasta a fost o problemă continuă în cartografie, iar ea se datorează proiecției rezultate din încercarea transformării unui glob sferic într-un plan bidimensional. Așa cum se poate observa și mai jos, deși aproape nicio hartă nu prezintă astfel lucrurile, Africa este de 14 ori mai mare decât Groenlanda, Canada este de numai 1,2 ori cât SUA, iar Antarctica nu este continentul uriaș ilustrat adesea.

Nu trebuie totuși să rămânem cu ideea că hărțile Mercator sunt proaste, pentru că nu ele respectă relevmentul între oricare două puncte de pe Glob și au devenit, astfel, un standard în navigația maritimă.