Cea mai mare competiţie de ştiinţă pentru liceeni din lume, Intel International Science and Engineering Fair 2011 (Intel ISEF) îşi deschide porţile la Los Angeles. După ce anul trecut un român a luat o medalie de aur, în acest an ţara noastră participă cu 3 tineri brilianţi care au mari şanse de a câştiga premiul cel mare.
Peste 1.500 de elevi de liceu selectaţi de la 443 de târguri de ştiinţă afiliate Intel ISEF din 65 de ţări îşi vor prezenta proiectele de cercetare, ideile şi inovaţiile pentru a câştiga premii în valoare de peste 4 milioane de dolari. Regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) va fi reprezentată de 198 de participanţi din 33 de ţări. Fiecare dintre elevii participanţi au câştigat premii importante la nivel local şi regional înainte de a fi selectaţi să participe la Intel ISEF.
România va fi reprezentată la Intel ISEF 2011 de trei elevi, care au o vastă experienţă în ceea ce priveşte proiectele de ştiinţă şi concursurile internaţionale. Unul dintre ei este Ionuţ Alexandru Budişteanu, elev în clasa a zecea la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, care a participat şi la ediţia de anul trecut a Intel ISEF, obţinând locul IV la secţiunea Computer Science.
Proiectul său este un limbaj de programare bazat pe mai multe paradigme ale inteligenţei artificiale, o versiune mai evoluată a aplicaţiei cu care a participat anul trecut. Limbajul său de programare este un interpretor, în care se pot scrie mai multe coduri şi ajută, spre exemplu, la crearea unui soft de recunoaştere facială. Limbajul de programare realizat de Ionuţ are rolul de a face mai uşoară munca unui programator. De exemplu, dacă se lucrează manual pentru un soft de recunoaştere facială ar trebui să fie implementate circa 5.000-6.000 de linii de cod. Aplicaţia lui Ionuţ poate realiza o recunoaştere facială cu doar 50 de linii de cod.
Ionuţ a participat la o multitudine de concursuri de ştiinţă şi tehnologie, iar printre cele mai importante premii obţinute se numără: premiul I oferit anul trecut la San Francisco de Association for Computing Machinery, premiul I la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret 2009” la secţiunea IT şi locul I la Concursul Studenţesc de proiecte în domeniul Ştiinţă şi Ingineria calculatoarelor “Hardware & software engineering 2010”.
Ceilalţi doi participanţi români de la ediţia din acest an a Intel ISEF sunt Emilia Nicoleta Ion şi Dragoş Ştefan Gherghescu, elevi la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti. Proiectul lor presupune controlul biologic al ţânţarilor. Cei doi elevi şi-au propus să controleze înmulţirea ţânţarilor cu ajutorul unei bacterii, şi nu prin răspândirea insecticidelor. Ei au lucrat la proiect sub coordonarea profesoarei lor de biologie şi a specialiştilor de la Institutul Cantacuzino.
„Ideea proiectului a pornit de la declanşarea epidemiei cu virusul West Nile în România, anul trecut. Ne-am gândit să dezvoltăm un proiect de control biologic al ţânţarilor cu ajutorul unei bacterii. Nu am dorit exterminarea totală, deoarece asta ar însemna distrugerea lanţului trofic”, spune Emilia Ion (19 ani).
În 2010, liceanul român Paul Sucala a luat premiul I la categoria „Electrical Engineering, Computer Engineering, Controls“, cu prezentarea unei noi abordări asupra prevenirii accidentelor rutiere. Sucala a fost recompensat cu 3.000 de dolari.
“Cu ajutorul unei reţele de târguri de ştiinţă locale, naţionale şi regionale, Intel ISEF încurajează peste 6 milioane de elevi de liceu din lume să exploreze modul prin care lumea funcţionează şi să dezvolte soluţii pentru a rezolva problemele viitorului”, a declarat Shelly Esque, vice preşedinte al Intel Corporate Affairs Group. “Finaliştii care se reunesc săptămâna viitoare sunt cei mai buni dintre cei mai buni şi vor fi liderii şi inventatorii de mâine”, a completat Esque.
Joi, 12 mai, de la 10:00 la 14:00 (00:00 – 04:00 ora României), participanţii vor prezenta jurnaliştilor şi publicului proiectele realizate şi vor răspunde la întrebările acestora. Printre temele care vor fi abordate de elevi la concurs se numără detectarea cutremurelor, curăţarea locurilor unde au loc deversări de petrol, energia eoliană, contracararea cu ajutorul tehnologiei a unor dezastre naturale precum tsunami, cercetarea bolii Alzheimer şi alternative la chimioterapie.
Ceremonia de premiere va avea loc pe 13 mai, de la 9:00 la12:00 (23:00 – 02:00 ora României), când vor fi anunţaţi câştigătorii competiţiei. Cele mai importante premii includ premiul Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, oferit de Fundaţia Intel în numele lui Gordon Moore, co-fondator şi fost CEO al companiei. Două alte proiecte vor primi fiecare premiul Intel Foundation Young Scientist Awards în valoare de 50.000 de dolari. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul Intel ISEF este de 4 milioane de dolari.
Ştiinţă&Tehnică trimite o echipă la Los Angeles pentru a vă ţine la curent în timp real cu desfăşurarea competiţiei, performanţele echipei româneşti şi inovaţiile futuriste care vor fi prezentate de tinerii pasionaţi de ştiinţă din întreaga lume, la Intel ISEF 2011.