Ne uităm, de undeva din depărtare, la propria noastră galaxie?
Desigur, acest lucru nu este posibil, pentru că cele mai îndepărtate obiecte pământene trimise vreodată în spațiu, sondele spațiale gemene Voyager lansate de NASA acum 30 de ani, abia urmează să depășească barierele Sistemului Solar.
Galaxia cu formă spiralată din imagine a fost fotografiată de camera Wide Field Imager, atașată telescopului de 2,2 metri MPG/ESO, din cadrul Observatorului La Silla, aflat în Chile. Ceea ce vedem nu este Calea Lactee, ci o galaxie vecină care îi seamănă, cunoscută sub denumirea de NGC 6744.
Galaxia cu pricina se află la o distanță de aproximativ 30 de milioane de ani lumină de Terra și oferă, din perspectiva planetei noastre, un unghi de observare aproape ideal asupra clusterului stelar spiralat care o formează.
NGC 6744 este una dintre cele mai apropiate și cele mai mari galaxii spiralate – se estimează că ar avea de două ori dimensiunea Căii Lactee – și le servește astronomilor oportunitatea de a analiza un model analog al propriei noastre galaxii și a înțelege modul de organizare a lucrurilor în astfel de sisteme.
Mai mult de atât, distanța mică dintre NGC 6744 și Calea Lactee, dimpreună cu luminozitatea ei puternică (circa 60 de miliarde de sori), o fac foarte vizibilă pe cerul emisferei sudice. Chiar și astronomii amatori, cu telescoape de mică putere, ar trebui să o poată observa ca pe un petec oval încețoșat cu miez strălucitor aproximativ de două ori mai mare decât Luna (așa cum se vede ea printr-un telescop). Desigur, atunci când NGC 6744 este privită cu un telescop professional de 2,2 metri, rezultatele sunt chiar mai impresionante și ele pot fi observate aici