Eclipsa totală de soare din SUA, din 21 august, va fi documentată live de echipa Știință & Tehnică în cadrul marii noastre misiuni de peste ocean, Marea Expediție Americană.

Însă această eclipsă nu va fi documentată doar de pe Pământ sau din aer, ci și de pe orbita Pământului – cei 6 astronauți de la bordul Stației Spațiale Internaționale vor observa și înregistra acest fenomen în cursul a trei „ture” consecutive în jurul planetei. Ei vor utiliza filtre solare speciale pe camerele utilizate, obiectivul lor fiind de a surprinde atât eclipsa (de la 410 km deasupra Pământului), cât și umbra lunii pe planetă.

La prima trecere prin penumbră, pe deasupra coastei californiene, calculele arată că astronauții vor vedea o eclipsă parțială, soarele fiind acoperit în proporție de doar 37% de lună (fenomen care nu va fi vizibil de la sol). La următoarea trecere peste continentul american, soarele va fi acoperit în proporție de 44% de lună, iar la ultima trecere, pe deasupra Oceanului Atlantic, soarele va fi acoperit în proporție de 85%.

Așadar, urmărește-ne în #MareaExpeditieAmericana!

parteneri-marea-expeditie-americana-7-31

Mulțumiri speciale domnului Nicolae Dimaca, lui Florin Micu (TIPRO) și LynxTV