Chimistul James Tour și echipa sa de cercetători, proaspeți absolvenți ai Universității Rice, din Texas, au descoperit o metodă prin care grafenul – un strat de carbon cu grosimea de un atom ce posedă proprietăți remarcabile de rezistență și conductivitate – poate fi extras din aproape orice conține carbon, inclusiv din mâncare, din insecte și din deșeuri.
În cadrul unei demonstrații organizate în incinta Institutului Smalley pentru Știință și Tehnologie la Nanoscară, condus de Universitatea Rice, Tour împreună cu oameni de știință ca Gedeng Ruan și Zhengzong Sun au făcut demonstrația fabricării grafenului dintr-o gamă de materiale – iarbă, ciocolată, polistiren, un picior de gândac și chiar excremente de câine – pentru a arăta că acestă structură chimică deosebit poate fi extrasă din tot soiul de materiale obișnuite din jurul nostru.
În cadrul procesului de extragere, grafenul se formează pe o parte a unei foițe de cupru în timp ce sursele de carbon solid se descompun pe cealaltă parte a peliculei, acolo unde rămân și reziduurile astfel rezultate. Toată această operațiune durează circa 15 minute și se desfășoară într-un cuptor cu argon și cu hidrogen gazos supraîncălzite la temperatura de 1050 de grade Celsius.
În prezent, realizarea în cantități mari a grafenului este dificilă și costisitoare. Dar, cu noua metodă, Tour se așteaptă ca prețul materialului să scadă odată ce el va putea fi produs în masă fără prea mare efort.
Posibilitățile sunt nelimitat din acest punct, întrucât un alt studiu concentrat asupra greafenului susține că s-ar putea crea electrozi transparenți cu ajutorul său, combinând materialul cu o fină plasă de aluminiu. Structura rezultată ar putea înlocui oxidul de indiu-staniu ca element de bază în ecranele tactile și cu ecran plat, în celulele fotovoltaice și în tehnologia de luminare cu LED.