0
(0)

Știm cu toții deja că, deși trăim pe o planetă în cea mai mare măsură acoperită de ape, apa potabilă la nivel global nu este accesibilă precum s-ar putea crede trăind în metropole. De aceea, un nou proiect marca Lockheed Martin urmărește construirea unui filtru special din grafen care să permită, până la finele anului, transformarea apei de mare în apă de consum.

 

Deși apă dulce cât să ajungă pentru toată lumea avem pe planetă, aceasta nu este distribuită tocmai uniform, o problemă serioasă care amenință condițiile de trai și chiar viața unui procent important din populația Globului. Desalinizarea – procesul de înlăturare a sării din apa de mare pentru a o face potabilă – este folosită de sute de ani, dar îi lipsește eficiența și este foarte costisitoare; adică numai țările cu subsol foarte bogat în petrol și-o pot permite. Una dintre cele mai mari încercări din istoria recentă în acest sens este Centrala Electrică și de Desalinizare Beijiang, cu o „etichetă de preț” de 4,1 miliarde de dolari.

Există multe metode încercate și chiar folosite pentru desalinizare, dar propunerea celor de la Lockheed vizează ceva ieftin și bun, anume trecerea apei prin filtre din grafen, un material care și-a demonstrat deja capacitățile „supranaturale” în repetate rânuri. De o mie de ori mai rezistent decât oțelul, grafenul are totodată și grosimea de numai un atom. Prin urmare, traversarea apei de mare prin pori minusculi, cu diametrul de numai un nanometru, va permite accesul moleculelor de apă, blocând atomii care compun sarea. Aceste filtre reprezintă o opțiune foarte bună din punct de vedere al eficienței energetice și prestează o acțiune de filtrare mult îmbunătățită față de restul mijloacelor disponibile. Lockheed se așteaptă să dispună de un astfel de prototip de filtru până la finele lui 2013.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here