0
(0)

Prima pagină de Internet s-a născut pe 6 august 1991. Acum, 20 de ani mai târziu, există peste 19,68 de miliarde de website-uri, care alcătuiesc deja „venerabilul” World Wide Web (WWW).

 

Totul a început ca o simplă interfață cu legături creată de Sir Tim Berners-Lee, care îi permitea unui grup de cercetători de la CERN să își împărtășească datele științifice obținute între pereții câtorva laboratoare învecinate. Dar, în cele două decenii care au trecut de atunci, abordarea a devenit o componentă indispensabilă a vieții miliardelor de oameni.

Fizicianul născut în Londra și care a lucrat la CERN, în Geneva, a propus pentru prima oară WWW-ul în 1989, anticipând că „proiectul are capacitatea să interconecteze informațiile din toată lumea”. Primul website astfel creat- http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html – a fost publicat la URL-ul nxoc01.cern.ch.

Până în 1992, au apărut 50 de pagini similare în toată lumea și chiar vinerea trecută s-au înregistrat 19,68 miliarde – de circa trei ori populația lumii.  Între timp, Internetul a devenit platforma boom-ului afacerilor .com, stabilite intens în anii ’90 și în 2000, cu o implacabilă înălțare a rețelelor sociale, ca Google și YouTube, dar și a “sindicatului crimelor online”.

Totuși, WWW-ul nu ar trebi confundat cu Internetul. Sunat două concepte relaționate, dar nu înseamnă unul și același lucru. Termenul „internet”, apărut în 1974, se referă la vasta infrastructură de rețele ce conectează milioanele de computere din lume, în timp ce WWW este metoda accesării informației pe Internet prin paginile web.

Berners-Lee nu este acreditat, deci, cu reușita conectării tuturor computerelor, ci cu dezvoltarea a trei tehnologii (URL, HTML și HTTP) care au făcut posibil ca utilizatori să descopere și să împărtășească mai bine informațiile între aceste sisteme interconectate.

Sursa

Foto: Press Association

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here