Tribune Company, unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Statele Unite, se pregăteşte să intre în concurenţă directă pe piaţa tablet-pc-urilor cu producători consacraţi precum Apple sau Samsung. O idee asemănătoare au şi rivalii de la Philadelphia Media Network.
Compania de presă din Chicago, deţinătoare a multor cotidiene americane, printre care The Chicago Tribune sau Los Angeles Times, precum şi a unui număr de 23 de televiziuni, pregăteşte lansarea unei tablete, pe care speră să o poată oferi gratuit ori contra unei sume simbolice abonaţilor săi.
În mare secret, angajaţi ai trustului au declarat că tableta va rula o versiune modificată a sistemului de operare Android, cu aplicaţii software preinstalate dedicate ziarului principal al companiei.
Principalele ziare ale companiei oferă şi în prezent aplicaţii gratuite, atât pentru majoritatea smartphone-urilor de pe piaţă, cât şi pentru iPad. Pe lângă acestea, trustul deţine programul multimedia Mosaic, cu suport pentru tabletele şi telefoanele bazate pe platforma Windows Phone, precum şi pentru Samsung Galaxy Tab, ce rulează pe platforma Google Android. Cu toate acestea, aplicaţiile menţionate nu sunt încă optimizate pentru noile tablete, ce rulează versiunea a 3-a de Android, Honeycomb.
Pe lângă obiectivul de a oferi gratuit sau la preţ redus semnificativ tableta abonaţilor, americanii caută un partener printre operatorii de telefonie mobilă din Statele Unite, pentru contractarea unor abonamente de internet wireless, pe care să le ofere alături de tableta.
Ambiţioasa iniţiativă pentru compania încă nesalvată de la faliment impune eforturi susţinute şi negocieri cu diverşi parteneri şi consultanţi în domeniu. Se pare că Tribune poartă negocieri cu compania coreană Samsung pentru realizarea tabletei. Până la acest moment, atât oficialii Samsung, cât şi cei ai Tribune refuză să comenteze această ştire în vreun fel.
Proiectul pune mai multe probleme decât s-ar fi aşteptat americanii, termenul stabilit pentru jumătatea lunii august de testare a tabletei, neputând fi respectat, potrivit angajaţilor. Nici costurile sale nu sunt de neglijat, gigantul media fiind nevoit de curând să opereze restructurări, ţinând cont şi de procesul de faliment în care este implicat.
Cu toate acestea, mulţi specialişti afirmă că publicaţiile digitale, pe tablete subvenţionate de companiile de presă, reprezintă a afacere bună, câştigând teren în faţa publicaţiilor tipărite. Drept dovadă, şi trusturi mai mici, precum Philadelphia Media Network şi-au anunţat intenţia de a vinde tablete bazate pe Android, la pachet cu soft-uri dedicate ziarelor Inquirer şi Daily News. Aceştia vor începe luna viitoare un program pilot de vânzare a 2.000 de tablete.
Deşi piaţa tabletelor este dominată în mod categoric de Apple, urmat la ceva distanţă de Samsung, numai 8% dintre americani deţin în prezent un astfel de gadget, ceea ce lasă loc suficient pe piaţă unor noi jucători, mai ales unora care sunt dispuşi să le ofere gratuit ori la preţuri subvenţionate.
Tribune Company, unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Statele Unite, se pregăteşte să intre în concurenţă directă pe piaţa tablet-pc-urilor cu producători consacraţi precum Apple sau Samsung. O idee asemănătoare au şi cei de la Philadelphia Media Network