Atunci când cineva se gândește să inventeze un dispozitiv sau un serviciu care chiar îți va face viața mai ușoară te întrebi negreșit cum de nu ți-a venit ție ideea, sau măcar de ce a durat atât de mult pentru respectiva născocire. Sunt sigur că voi fi în asentimentul multora susținând că sistemul BiKN ne va scuti pe mulți de rele dureri de cap atunci când va deveni accesibil pentru publicul larg.

 

BiKN, pronunțat „beacon” (baliză, semnal, emițător), este un sistem de urmărire compus dintr-o carcasă de iPhone, o aplicație și până la opt mici etichete – sau emițătoare – care pot fi atașate de diferite obiecte la alegere. În momentul în care unul dintre respectivele articole dispare într-un fel sau în altul, BiKN te ajută să îl localizezi. De asemenea, sistemul este prevăzut și cu o alarmă pe care o declanșează atunci când un obiect se îndepărtează „de la sine”.

Carcasa accesează telfonul prin conectorul său cu 30 de pini, permițând în același timp reîncărcarea dispozitivului de la priză. Carcasa funcționează prin urmărirea emițătoarelor de radiofrecvență, care pot fi atașate de lucruri precum chei, bagaje, sau chiar de hainele copiilor și de zgardele animalelor de companie. Atât carcasa cât și emițătoarele trebuie încărcate pentru a funcționa, iar aplicația BiKN afișează permanent autonomia pe care aparatele o mai au.

Utilizatorii își pot urmări obiectele sau copiii, ori animalele de companie, în trei moduri. În modul Find (Găsește), aplicația localizează elementele rătăcite, cu ajutorul unui afisaj și al unui ton acustic. În modul Leash (Lesă), o alarmă se va declanșa atât în cazul carcasei cât și al emițătorului, dacă obiectul marcat se distanțează de carcasă mai mult decât i-a permis utilizatorul, cu ajutorul aplicației. În final, în modul Page, utilizatorul poate face ca mai multe emițătoare, dar și alte carcase din perimetru, să își declanșeze alarmele, atât pentru a atrage atenția oamenilor purtători de etichete cât și pentru a localiza ceva doar după sunet.

Deoarece ultimele două moduri de funcționare nu întrebuințează aplicația, ele pot fi folosite chiar și atunci când telefonul este închis. Aplicația poate fi descărcată de pe iTunes, iar carcasa și etichetele ar trebui să fie disponibile pe website-ul BiKN începând cu luna decembrie a acestui an. Prețul nu a fost anunțat încă.

Sursa