0
(0)

La câteva luni de zile după defectarea vehiculului marțian Spirit, „geamănul” său încă funcțional Opportunity se apropie de marginea unui crater de mari dimensiuni, unde probabil își va desfășura ultima serie de explorări.

 

Comenzile trimise de NASA către Opportunity au direcționat rover-ul cu șase roți înspre craterul Endeavour, o depresiune circulară cu diametreul de peste 22 de kilometri aflată în apropierea ecuatorului planetei Marte, în ceea ce probabil va fi ultima misiune a robotului.

Având în vedere ritmul de deplasare al lui Opportunitu, mașinăria ar trebui să ajungă la marginea craterului chiar astăzi. Linia de finish a fost denumită Punctul Spirit de echipa ce coordonează vehiculul, în onoarea geamănului pierdut al lui Opportunity.

Roverele NASA au fost parașutate pe părți opuse ale lui Marte în 2004, în cadrul unei misiuni ce ar fi trebui să dureze numai trei luni; dar ambele au operat cu mult peste cele mai optimiste așteptări.  Călătoria lui Spirit s-a încheiat în mai, după ce agenția spațială americană a încetat să mai încerce stabilirea unui contact cu acesta. Vehiculul a rămas blocat în nisip și nu se mai știe nimic despre el de peste un an.

Opportunity se mișcă neobosit din 2008, după ce a ieșit dintr-un crater și s-a îndreptat tot spre sud, către Endeavour, pe o distanță de circa 11 kilometri, făcând escale ocazionale pentru a fotografia împrejurimile și a examina rocile. Datele colectate de rover au dezvăluit un trecut călduros și mai umed al plentei roșii.

Potrivit managerului de proiect John Callas, de la NASA Jet Propulsion Laboratory, craterul Endeavour este cel mai important obiectiv științific de la amartizarea roverelor și până azi, deoarece el expune diferite straturi geologice din diferite momente ale trecutului. Endeavour este al patrula crater pe care Opportunity îl va explora și oferă cele mai vechi depozite de până acum.

Sursa

Foto: NASA, AP

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here