0
(0)

Deşi cu câteva luni în urmă NASA a retras din uz navetele spaţiale, după 30 de ani de folosinţă, noul program aminteşte de începuturile erei spaţiale. Sistemul de Lansare Spaţială, cu un cost de 35 miliarde dolari, potrivit unor surse de pe lângă Casa Albă, se bazează pe o uriaşă rachetă alimentată cu combustibil lichid, asemănându-se ca aspect cu misiunile Apollo.

 

Până şi poziţia astronauţilor la bord aminteşte de istorie, ei stând într-o capsulă situată în vârf. Dar, spre deosebire de vechile misiuni, obiectivele noului program sunt mai îndrăzneţe, prima destinaţia stabilită fiind un asteroid, iar cea de-a doua, planeta Marte.

Scott Hubbard, fost director al NASA şi membru în comisia de anchetă a accidentului navetei Columbia din 2003, declară că noul program „este o călătorie înapoi în viitor, bazată pe o fiabilă tehnologie (de combustie) lichidă”.

Costisitorul proiect va duce astronauţi în spaţiu în viitorul apropiat, dar testele de lansare (iniţial fără echipaj) sunt programate a avea loc la Cape Canaveral, Florida, peste şase ani.

Mărimea, forma şi importanţa mai mare a combustibililor lichizi decât în cazul recent retraselor navete amintesc mai mult de bătrânul program Apollo. Uriaşele rachete vor fi alimentate de hidrogen lichid şi oxigen lichid. De altfel şi rachetele ruse Soyuz sunt alimentate tot cu combustibili lichizi.

\"(w540)

Astfel, se poate constata o schimbare de abordare faţă de planurile anterioare ale NASA, din timpul administraţiei Bush. Multe dintre elementele de design, precum şi termenele de lansare au fost dictate pe linie politică, de către Congres.

Agenţia Spaţială Americană estimează că va construi şi lansa o rachetă pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, potrivit unor surse anonime din rândul conducerii NASA.

Planul este de a lansa primul zbor test, fără echipaj în 2017, primul zbor cu echipaj în 2021, iar cel către asteroid în 2025. Apoi, NASA speră să trimită o rachetă şi astronauţi spre Marte, o debarcare pe Planeta Roşie fiind programată pentru anul 2030.

\"(w540)

Pentru început, rachetele vor putea duce în spaţiu o încărcătură de 77-110 tone, inclusiv Vehiculul Orion cu capsula capabilă să găzduiască şase persoane. Ulterior, capacitatea rachetelor este previzionată să crească la 143-165 tone.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE NOUL PROGRAM SPAȚIAL NASA în numărul următor al revistei S&T!

Sursa

Sursa Foto: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here