0
(0)

Potrivit studiului realizat de o echipă internațională de neurocercetători, memoria spațială funcționează ca un GPS.

 

Tuturor ni se întâmplă ca, dimineața, atunci când suntem treziți de un zgomot neașteptat, precum țârâitul telefonului, să ne simțim dezorientați timp de câteva momente; ca și cum creierul ar avea nevoie de câteva secunde pentru a se reactiva și a înregistra toate informațiile din mediu, permițându-ne astfel să ne orientăm din nou în realitate. Acest se lucru survine deoarece atunci când se schimbă pe neașteptate anumite caracteristici ale spațiului înconjurător, hipocampul, adică zona din creier determinantă pentru memoria spațială, are nevoie de câteva miimi de secundă pentru a activa harta neurală corespunzătoare noului ambient.

Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională de cercetători, în cadrul unui studiu recent publicat în revista Nature. potrivit oamenilor de știință, mecanismul este destul de simplu: în hipocamp, așa-numitele „celule de poziție” elaborează o reprezentare mentală a spațiului înconjurător și fiecărui ambient îi corespunde o hartă diferită, alcătuită din ansambluri distincte de celule. Dar dacă schimbarea survenită este instantanee, percepția senzorială „contrariază” memoria și cele două hărți cognitive diferite, corepunzătoare vechiului și noului context, intră în competiție: în hipocamp se observă atunci niște „sărituri” de la o hartă la alta, la intervaluri de timp extrem de scurte. Rezultatul? Este ca și cum ne-am „teleporta” dintr-un mediu în altul. Timp de câteva momente, realitatea înconjurătoare pare de neînțeles, până când creierul reușește să reia controlul situației, activându-se în mod stabil reprezentarea corespunzătoare noului „scenariu”.

„Creierul nu se lasă pradă confuziei. Diferitele contexte ale amintirilor nu se amestecă niciodată, nici atunci când se percepe contrariul, deoarece procesele survin doar în creierul nostru. Atunci când el se află în căutarea unei hărți a locului în care se află este atât de rapid încât nu ne dăm seama de schimbarea efectivă între hărți. Când însă ne simțim confuzi, acest lucru se întâmplă tocmai pentru că în creier două memorii se luptă una cu cealaltă. De fapt, poate chiar mai mult de două”, au explicat autorii studiului în articolul din Nature.

Studiul a demonstrat că memoria spațială este divizată într-o multitudine de pachete diferite. Fiecare pachet de memorie este menținut activ timp de circa 125 milisecunde, ceea ce înseamnă că, pe parcursul unei secunde, creierul poate trece de la un pachet la altul de circa opt ori.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au dezvoltat o procedură experimentală (aplicată la Kavli Institute for Systems Neuroscience și Centre for the Biology of Memory din Norvegia pe șoareci), care a permis vizualizarea procesului prin care se activează hipocampul în urma unor schimbări neașteptate ale caracteristicilor mediului înconjurător.

Sursa: Wired

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here