Guvernul Insulelor Marshall a realizat cea mai mare rezervaţie pentru rechini din lume, în Oceanul Pacific, acoperind o suprafaţă de aproape două milioane de km pătraţi.

 

Mai mult, în acţiunea de protejare a rechinilor, republica din Pacific va interzice comerţul cu produse din rechin şi pescuitul comercial de rechini în apele sale teritoriale, sub sancţiuni ce pot ajunge la 200.000 lire sterline.

Rezervaţia creată de conducerea Insulelor Marshall acoperă o suprafaţă echivalentă cu cea a Indoneziei, Mexicului sau Arabiei Saudite, fiind de opt ori mai mare decât suprafaţa Regatului Unit. Până acum, cea mai mare astfel de zonă de protecţie era cea creată de statul Palau în urmă cu doi ani.

Ca urmare a acestei măsuri, zona de protecţie a rechinilor din ocean a crescut de la un total de 2.7 milioane km pătraţi la unul de 4.6 milioane km pătraţi.

Insulele Marshall au o populaţie de doar 68.000 de locuitori, iar turismul şi în special scufundările sunt principala sursă de venit a statului. Astfel de activităţi, alături de pescuitul intensiv, pun în serios pericol rechinii şi celelalte vieţuitoare marine.

Având în vedere faptul că rechinii se reproduc şi ajung la maturitate relativ greu, aproximativ o treime dintre rechinii din oceanul planetar se află pe Lista Roşie a Speciilor Ameninţate, astfel încât iniţiativa este una binevenită.

 

Sursa