0
(0)

Atunci când indivizii acceptă ideea absenței liberului arbitru, sunt șanse mari ca organele lor de gândire lor să își reducă rata de funcționare.

 

În cadrul unui experiment, mai mulți subiecți au lecturat pasaje de text ce discreditau noțiunea liberului arbitru, înregistrând, ca urmare a asimilării acestei informații, o diminuare imediată a activității cerebrale relaționată cu inițiativa și acțiunile voluntare.

Experimentul a fost pus în aplicare de psihologul Davide Rigoni, de la Universitatea din Padova, Italia, iar sursa textelor pe care le-au citit cele 30 de persoane  analizate este cartea “Uluitoarea Ipoteză: Știința caută sufletul”, scrisă de biofizicianul englez Francis Crick în anul 1994.

Jumătate dintre subiecții participanți la studiu au parcurs paragrafe care nu menționau ceva despre liberul arbitru, în timp ce restul au citit o descriere a acestui concept ca fiind unul iluzoriu. Cu toții erau conectați la aparate electroencefalografe, care le monitorizau activitatea electrică cerebrală cunoscută drept “potențialul de pregătire motorie”, o acțiune a creierului relaționată cu operațiile neurologice manifestate în milisecundele care preced o acțiune voluntară.

\"(w540)

În urma lecturării, subiecților li s-a cerut să apese un buton de mouse atunci când un cursor apărea pentru câteva secunde pe ecranul unui computer. Cei care au citit pasajele ce detractau liberul arbitru au afișat un nivel al potențialului de pregătire motorie semnificativ mai scăzut față de al celorlalți. Primii au manifestat un control voluntar redus, executând sarcina cerută cu o fracțiune de secundă mai târziu decât subiecții neinfluențați de ideea că liberul arbitru este doar o aparență.

Prin urmare, s-a tras concluzia că destrămarea încrederii în liberul arbitru ar introduce o întârziere între alegerea conștientă și acțiune. Studii psihologice anterioare concentrate asupra aceleiași chestiuni au condus la ideea că demolarea noțiunii liberului arbitru în creier pare să declanșeze o sporire a predispunerii la mizantropie și trădare, dar și să destrame motivarea.

Acum, cele mai recente descoperiri pe acest teren extind efectele lipsei de credință în liberul arbitru către niveluri de bază ale conștiinței. Urmează  să se descopere dacă există o conexiune clară între liberul arbitru, activitatea motorie și comportamente mai complexe, dar este deja destul de limpede că “sisteme abstracte de credință ar putea avea efecte mai profunde și decisive decât s-a considerat anterior”, a scris profesorul Rigoni în publicația “Psychological Science” din această lună.

Sursa

Sursa foto: Loozrboy/Flickr

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here