Ploaia Draconidelor are loc anual, însă în acest an, va fi mai activă ca de obicei. Din păcate, spectaculozitatea evenimentului va fi redusă de lumina solară în emisfera vestică şi de o lună strălucitoare în Asia. Dacă doriţi să încercaţi admirarea evenimentului, acesta va avea loc sâmbătă (8 octombrie) seară.
Ploaia Draconidelor îşi trage numele din originea meteorilor ce o compun, aceştia fiind originari din constelaţia Draco, mai exact, din cometa Giacobini-Zinner. Astfel, evenimentul mai este numit şi Ploaia Giacobinidelor.
De regulă, Draconidele sunt slabe ca intensitate, căzând în medie în număr de 10 pe oră, iar căderea lor fiind astfel cu mult mai puţin spectaculoasă decât Ploaia Perseidelor, ce are loc anual, în luna august. În acest an însă, pe Terra vor cădea reziduuri mult mai consistente ale cometei Giacobini-Zinner, ajungând la o rată de 500-1000 pe oră. Apogeul evenimentului va fi atins la orele 17-18 GMT (20-21 ora României).
Densitatea de meteori din cadrul Ploii Draconidelor nu a mai fost atât de mare din 1946 și 1933, potrivit lui Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul Institutului Mecanică Cerească şi Calcul Efemeride.
Revenind la evenimentul în sine, se pare că norocoşi vor fi cei de pe coastele Mediteranei şi cei din Orientul Mijlociu, în acele zone Ploaia Draconidelor fiind cea mai vizibilă în acest an.