0
(0)

Discovery Channel și Știință & Tehnică te invită la festivalul de explorare spațială și astronomie ASTROFEST 2016, care va începe pe 14 mai, la ora 16.00, la Biblioteca Națională a României din București și va continua, pe 15 mai, la Therme Bucureşti. În cadrul ASTROFEST-ului, vom sărbători 35 de ani de la zborul în spațiul cosmic al lui Dumitru Prunariu, dar și Ziua Internațională a Astronomiei.

În timpul festivalului, publicul iubitor de astronomie și explorare spațială are șansa să se întâlnească cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, dar și cu invitații săi: 12 astronauți și cosmonauți, din toate colțurile lumii, care vor discuta cu voi.

De asemenea, așa cum Știință & Tehnică v-a obișnuit în cadrul Zilei Internaționale a Astronomiei, vom face împreună cu voi observații astronomice cu telescoape profesioniste și astro fotografii. Din programul nostru nu lipsesc momente dedicate copiilor, ateliere și seminarii interactive, expoziții de astro fotografie cu cele mai frumoase imagini Hubble, dar și cu imagini ale celor mai talentați astrofotografi români, minidocumentare și un concert cu Silent Strike.

  

ASTROFEST 2016. PROGRAMUL FESTIVALULUI

14 mai. Biblioteca Națională a României (Blvd. Unirii nr. 22, sector 3).
Orele 16.00 – 23.00

ASTROFEST 2016 debutează la Biblioteca Națională a României sâmbătă, 14 mai, la ora 16.00. Evenimentul se desfășoară atât în aer liber, în parcarea din fața Bibliotecii, unde se vor face observațiile astronomice și cursurile de astro fotografie, cât și în interior, în Atriumul Bibliotecii, unde vor avea loc prelegerile şi prezentările moderate de Academia S&T, întâlnirile cu astronauții şi concertul.

Intrarea la ASTROFEST este GRATUITĂ

ASTRO FEST Program 14 Mai

Îți oferim nu mai puțin de șapte motive pentru care trebuie să participi la ASTROFEST 2016!

1). OBSERVAȚII ASTRONOMICE. Seria de observații astronomice se va desfășura pe durata întregului eveniment, cu ajutorul a 10 telescoape profesionale puse la dispoziție de Știință & Tehnică, Astroclubul București și Clubul de Astronomie „Ia cu Stele”. Echipa de astronomi va oferi în permanență suport și asistență, dar și informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice*

16:00 – 18:00. Soarele și petele solare

19:00 –23:00. Luna și craterele selenare (vom putea observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii  precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo).

20:00 – 23:00. Planeta Jupiter, Saturn, Marte și roiul globular Messier 13.

(Seria de observații astronomice va continua la Therme București, începând cu 15 mai, în fiecare week-end, până pe 12 iunie în cadrul proiectului „Galaxy Explorers”).

*Programul de observații astronomice este dependent 100% de condițiile meteorologice.

2). CURS DE ASTRO FOTOGRAFIE (DE LA ORELE 19:00, 20:00, 21:00, 22:00). Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei Știință & Tehnică, împreună cu Nikon România, susține un atelier de astro fotografie, în cadrul căruia participanții la ASTRO FEST își vor putea realiza propriile astro fotografii cu ajutorul echipamentelor profesioniste folosite doar de marii astro fotografi.

3). EXPOZIȚIE ASTRO FOTO (16:00 – 21:00)

Zona 3D / în aer liber. Colecție de astro fotografii 3D cu imagini spectaculoase ale planetelor din sistemul nostru solar, diverse galaxii și nebuloase.

Astro foto RO / în interior. Expoziția reunește astro fotografiile unora dintre cei mai talentați astro fotografi români și este realizată sub forma unor proiecții într-un spațiu dedicat.

4). PREZENTĂRI ȘI ATELIERE (DE LA ORELE 16:00, 19:00, 20:00, 21:00)

Societatea Astronomică Română de Meteori, SARM, va susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații” în cadrul căruia, folosind un program de planetariu, se va proiecta mișcarea bolții cerești, vor fi identificate stelele, constelațiile și planetele vizibile în această perioadă și se vor simula ploile de meteori. Vor fi prezentate harta cerului boreal și aspectul cerului în fiecare noapte folosind planisfera, imaginile cosmice prezente la stand, noțiuni elementare de astrofotografie de peisaj nocturn și taberele astronomice ce vor fi organizate în anul 2016. Atelierul este susținut de către președintele SARM, cunoscutul astronom și astro fotograf Valentin Grigore.

Redacția Știință & Tehnică va prezenta cele mai noi descoperiri, planuri și ipoteze legate de programele de explorare spațială, colonizarea planetei Marte sau exoplanete. Prelegerea este susținută de către cunoscutul jurnalist și scriitor de popularizare a științelor Cristian Român, senior editor S&T.

5). ROMÂNIA ÎN SPAȚIU (17:00 – 18:00)

Redacția Știință & Tehnică organizează o amplă dezbatere pe tema prezenței României în industria aerospațială internațională. Moderată de către redactorul-șef al revistei S&T Marc Ulieriu, discuția cu reprezentanții celor mai importante institute şi organizaţii din România va dezvălui publicului larg modul în care inginerii și cercetătorii români se implică în acest fabulos domeniu.

Participă specialiști de la:

6). ÎNTÂLNEȘTE-TE CU… ASTRONAUȚII! (18:00 – 19:00)

Nu unul, nu doi, nu trei, ci nu mai puțin de 12 astronauți plus alte câteva personalități de talie mondială din domeniul explorării spațiale și astronomiei, din 9 țări, vor fi prezenți la ASTRO FEST pentru a aniversarea cei 35 ani de la zborul în spațiul cosmic al lui Dumitru Prunariu.

Space-VIP-urile se vor întâlni cu  publicul, vor răspunde la întrebări și vor oferi autografe, în cadrul unui moment aniversar prezentat de Alexandru Mironov, senior editor S&T, cel mai cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio TV de popularizare a științelor din România!

prunariu_1_46659900.jpg

7). ASTRO-ENTERTAINMENT

  • SPECTACOL PENTRU COPII (de la orele 16:30 și 19:00)

Fun Science va susține un program special dedicat copiilor participanți la ASTRO FEST – „Aventurierii Spaţiului”. În „Călătorie spre planete”, copiii vor putea face diferența dintre corpuri luminoase și corpuri iluminate, dintre stele și planete și care sunt planetele din sistemul nostru solar. Copiii vor descoperi caracteristicile fiecărei planete din sistemul nostru solar pornind într-o călatorie imaginară și interactivă. Cu ”Prietenul nostru Soarele” copiii vor descoperi ce este energia și lumina, ce fel de stea este Soarele și care este speranța sa de viață.

  • CONCERT (19:30 – 20:30)

DJ Silent Strike şi VJ Dan Basu. DJ si compozitor de muzică electronică, Silent Strike a susţinut concerte în deschiderea unor nume mari precum Faithless, Amon Tobin, Bonobo sau Dj Food. A cântat, de asemenea, la Live Poesie în Berlin, dar şi în cadrul  unor festivaluri din Slovenia şi Olanda.

ASTRO FEST Poster

ASTRO FEST LA THERME BUCUREȘTI

15 mai. Therme București (Otopeni, Balotești).
Orele 11.00 – 23.00

Duminică, 15 mai, la Therme București împreună cu Dumitru Prunariu și grupul său de astronauți vom lansa „Galaxy Explorers”, un proiect de amploare, care va fi dezvăluit publicului în ziua evenimentului.

Apoi, publicul de la Therme București are șansa întâlnirii cu cei 12 invitați speciali ai lui Dumitru Prunariu, cosmonauți și astronauți din 9 țări, care vor oferi autografe și vor sta de vorbă cu cei interesați. După-amiaza, echipa Știință & Tehnică, condusă de redactorul-șef Marc Ulieriu și editorul de astronomie Cătălin Beldea, va susține un atelier interactiv de explorare spațială, în care, vreme de o oră și jumătate va prezenta publicului larg cele mai noi descoperiri, teorii și ipoteze din domeniul astronomiei și al explorării spațiale.

Seara, începând cu ora 20:00, Ziua Internațională a Astronomiei continuă la Therme. Trei telescoape profesionale vor fi puse la dispoziția publicului de către echipa S&T și clubul de astronomie „Ia cu stele!”, iar astronomii amatori le vor oferi asistență și informații prețioase amatorilor de observații astronomice. Vedeta primei seri de observație astronomică de la Therme va fi satelitul natural al Pământului, Luna – vom vedea în amănunt craterele lunare sau locurile în care au aselenizat misiunile Apollo.

Programul de observaţii astronomice continuă la Therme în perioada 15 mai – 12 iunie în fiecare week-end în cadrul proiectului Galaxy Explorers. În curând, revenim cu mai multe detalii legate de programul seminariilor interactive și al observațiilor astronomice.

ELEVII ÎI ÎNTÂLNESC PE COSMONAUȚI

17 mai. Academia S&T îi duce pe astronauți în școli și licee

În dimineața zilei de 17 mai, cinci școli și licee din București vor avea șansa de a se întâlni cu Dumitru Prunariu și cu invitații săi. Programul de conferințe de popularizare a științelor Academia S&T, susținut de revista Știință & Tehnică, în parteneriat cu Discovery Channel, îi va duce pe invitații speciali ai lui Dumitru Prunariu, 12 astronauți și cosmonauți, plus alte personalități din domeniul astronomiei și explorării spațiale în școlile bucureștene, unde elevii și liceenii români vor avea șansa să stea de vorbă direct cu astronauții, să le pună întrebări și să obțină autografe.

Aici, redactorii S&T vor modera atelierele interactive, vor familiariza elevii cu cele mai noi descoperirile și invențiile din domeniul explorării spațiale și îi vor prezenta pe invitații lui Dumitru Prunariu, care le vor împărtăși tinerilor români povești din experiențele zborurilor în spațiul cosmic.

Rămâneți pe site-ul Stiintasitehnica.com și pe pagina noastră facebook.com/StiintasiTehnica. Pe parcursul întregii săptămâni vom face update-uri la program, vă vom da mai multe detalii și informații prețioase despre Dumitru Prunariu, invitații săi, astro-observațiile pe care vi le oferim sau atelierele interactive din cadrul Festivalului ASTRO FEST 2016.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?