Potrivit chirurgului ortoped Angus MacLean, de la Infirmeria Regală din Glasgow, tratarea cu ultrasunete a pacienților care au suferit fracturi severe a accelerat vindecarea acestora la sub două treimi din intervalul de timp necesar în mod normal acestui lucru.
Medicii au folosit metoda ultrasunetelor în cazul fracturilor dificile, cu probleme de vindecare, aceasta dovedindu-se un tratament simplu, eficient și nedureros. Tehnologia ultrasunetelor ca instrument de diagnosticare datează încă din anii ’50 ai secolului trecut, dar abia acum potențialul său de a folosi în cadrul procesului de vindecare începe să fie exploatat.
Ca factor al vindecării, ultrasunetele acționează prin vibrarea celulelor, ceea ce stimulează ulterior regenerarea osului rănit. Un exemplu clar de funcționare este cel al inginerului Gary Denham căruia, după ce și-a zdrobit o gleznă în opt fragmente, ar fi putut chiar să-i fie amputat piciorul, lipsa vindecării fiind o certitudine atestată medical. După tratamentul cu ultrasunete, barbatul și-a revenit în numai câteva luni aproape în mod miraculos.
Tehnologia ultrasunetelor folosită în aceste cazuri este similară celei aplicată pentru ecografiile femeilor gravide. Atât că undele sunt folosite la frecvențe vag diferite și cu o pulsație ușor modificată. Potrivit specialiștilor, acest lucru încurajează celulele să înlăture bacteriile, stimulează producția noilor celule osoase și pe acelea le stimulează să se maturizeze mai rapid.
Momentan, costurile unui astfel de tratament sunt ridicate – circa 1.000 de lire sterline (1.100 euro) pentru un pacient, dar se așteaptă ca acest preț să scadă în timp, făcând tratamentul cu ultrasunete o metodă accesibilă și răspândită pentru vindecarea fracturilor comune, dar și a celor complicate.
Foto: Wikipedia