Cercetătorii Universității din Edinburgh, Scoția, cred că tipul de sânge artificial la care lucrează ar putea fi gata de testare pentru pacienții umani în numai doi sau trei ani. Creat din celule stem divizibile recoltate din măduva osoasă adultă, sângele „fabricat” va avea grupa rară „0 negativ”, utilă pentru 98% dintre persoanele cu necesități în acest sens.
Practic, sângele este un material lichid care transportă oxigenul și alți nutrienți prin sistemul de vene și de artere. Zilnic, oamenii se rănesc, sau dezvoltă probleme care necesită intervenții chirurgicale. Toate acestea înseamnă pierderi de sânge care presupun transfuzii, dar adesea sângele de la donatori nu este suficient pentru această operațiune, mai ales în țările nedezvoltate. În plus, mai există veșnicul risc al infecțiilor transmisibile prin schimbul de sânge, cum ar fi HIV, hepatită și altele.
Echipa din Edinburgh, condusă de prof. Marc Turner, cultivă celulele stem recoltate din măduva osoasă într-un material foarte asemănător cu globulele roșii din sânge. Ei cred că și-au rafinat mecanismul îndeajuns încât acesta să fie testat pe oameni în cel mult trei ani. Următorul pas ar fi combinarea rezultatelor cu cele obținute de alți cercetători din lume care lucrează la mijloace de a crea o formă de hemoglobină artificială.
Problema cu sângele artificial este aceea că, deși în mod cert ar fi un instrument salvator de vieți în cazul urgențelor medicale, este puțin probabil să aibă rolul de înlocuitor permanent pentru sânge. De aceea cercetătorii mai au nevoie să lucreze la realizarea unui adevărat sânge artificial care, măcar în teorie, să poată ține complet locul sângelui unei persoane și să funcționeze la parametri normali, fără efecte adverse și complicații.
Chiar și așa, un înlocuitor temporar pentru sângele omenesc ar fi extrem de important. Dacă acest nou tip de sânge ar ajunge să fie folosit, cu certitudine milioane de vieți ar fi salvate în toată lumea.
Foto: John B. Carnett