4.2
(20)

Oamenii de știință chinezi au reușit, pentru prima dată, să readucă la viață țesut de creier uman înghețat criogenic. În studiul lor, cercetătorii au detaliat o tehnică revoluționară care permite criogenizarea fără a modifica funcțiile țesuturilor după decongelare.

Crionigenia este o metodă de conservare a cadavrelor la temperaturi foarte scăzute (de obicei -196°C) în speranța că într-o zi, progresele tehnologice îi vor putea readuce acești oameni la viață. În prezent este imposibil să răcești atât de mult un întreg corp fără a provoca daune grave. În plus, toxicitatea crioconservanților reprezintă un adevărat obstacol. Popularizat în special de science fiction, acest proces nu a fost niciodată inversat până acum. Cu toate acestea, neurologii de la Universitatea Fudan din Shanghai (China) cred că au găsit o soluție pentru a trezi țesutul cerebral fără a-l „ucide”.

Conform unui studiu publicat în jurnalul Cell Reports, cercetătorii au cultivat mai întâi organoizi, fabrici in vitro de organe simplificate, timp de câteva săptămâni. Vorbim aici despre țesuturi organice autonome care au fost apoi expuse la diverse produse. Obiectivul? Determinarea substanței (substanțelor) capabile să asigure supraviețuirea celulelor criogenizării în azot lichid. După o zi de criogenie, oamenii de știință au numărat celulele moarte și au măsurat creșterea neuriților, cu alte cuvinte a ramurilor celulelor nervoase. După ce au făcut bilanțul organoizilor testați, cercetătorii au selectat un amestec de compuși chimici și anume MEDY: metilceluloză, etilenglicol, dimetil sulfoxid și Y-27632.

Amestecul în cauză a reușit să interfereze cu procesul de moarte celulară indus de crioconservare. Astfel, echipa chineză pare să fi reușit acolo unde mulți alți cercetători au eșuat. Trebuie spus că până astăzi știința a avut de-a face cu un concept important: stresul. Într-adevăr, criogenizarea într-o baie de azot lichid este stresantă pentru țesutul cerebral și, prin urmare, provoacă moartea acestuia. Deși avem de-a face cu o mică revoluție, mai este un drum foarte lung de parcurs. Cu toate acestea, într-o zi ar putea fi posibilă înghețarea criogenică a unui întreg creier înainte de a-l resuscita și de a recăpăta funcționalitatea păstrată. În primul rând, acest tip de cercetare ar putea face posibilă progresul în înțelegerea anumitor boli neurodegenerative. Cu toate acestea, este, în mod evident, și o chestiune de alte potențiale aplicații care sunt încă science fiction. Să citam de exemplu posibilitatea de a hiberna în spațiu pentru a coloniza lumi îndepărtate.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 20

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?