În afară de machiajul profesional și de utilizarea programelor de editare, de ce arată atât de bine vedetele din reviste? Sau de ce în unele poze arătăm de invidiat în timp ce în altele de-a dreptul dezastruos? Fotograful profesionist Stephen Eastwood ne arată diferenţa pe care o fac în acest sens obiectivele aparatelor foto.
Pentru a-şi demonstra teoria, domnul Eastwood a făcut un set de fotografii, folosind acelaşi model, cu aceeaşi expresie facială, la aceeaşi luminozitate, cu aceeași încadrare, singurul lucru schimbat de la poză la poză fiind obiectivul aparatului.
Fotograful profesionist a folosit pentru această demonstraţie obiective foto cu diferite distanțe focale, de la 19 la 350mm. În funcţie de lungimea (distanţa) focală a obiectivului, se poate observa cum imaginea se deformează şi afectează rezultatul final al fotografiei.
Cu cât lungimea focală este mai mică, cu atât mai mult creşte câmpul de cuprindere al aparatului. Acesta este motivul pentru care obiectivele tip „ochi de peşte” (de 15mm) distorsionează atât de puternic imaginea. În cadrul experimentului pus la cale de Eastwood însă, se poate observa că distorsiunile persistă şi cu creşterea distanţei focale, chiar dacă într-un mod mai puţin evident. Cireaşa de pe tort este că unele dintre aceste mici distorsiuni ne pot face, în aparenţă, mai frumoşi sau mai urâţi decât suntem în realitate. Ce este mai grav este faptul că putem ajunge să considerăm că rezultatul reprezintă imaginea noastră reală. De exemplu, un obiectiv de 350 mm va turti şi lăţi faţa subiectului, urechile acestuia vor părea situate mult mai în spate decât sunt în realitate, iar nasul îi va fi mărit.
În opinia celor mai mulţi dintre profesioniştii foto, compromisul ideal, care va furniza o imagine cât mai apropiată de realitate, îl reprezintă un obiectiv de 135 mm.