Deși pare un pustiu arid și nivelat, acoperit de zăpadă, Antarctica este mult mai mult decât atât. Prin intermediul proiectului BEDMAP, oamenii de știință ai institutului British Antarctic Survey (BAS) au penetrat vizual stratul de gheață al continentului de la Polul Sud pentru a determina topografia permafrostului, relief mai ales montan.
Numai 1% din acest teren stâncos ascuns reușește să își croiască drum până la suprafața ghețurilor. Și deși unii dintre acești munți sunt la fel de înalți precum Alpii europeni, cu altitudini de 3.000 de metri peste niveul mării, ei tot sunt acoperiți de sute de metri de gheață.
În imaginea care ilustrează materialul, cele mai înalte piscuri sunt reprezentate în culorile galben și maro închis, iar cele mai joase cu albastru închis. Zona colorată în albastru deschis reprezintă o prelungire a zonei continetale.
Folosind tehnologia radar pentru a cartografia Antarctica, cercetătorii au procesat date adunate în zeci de ani de expediții polare, pentru a construi cea mai detaliată și cea mai precisă hartă a „continentului alb” realizată vreodată.
Semnalul radarului pătrunde relativ ușor prin gheață așadar, pentru a analiza terenul, avioane zburând pe deasupra zăpezilor au trimis pulsuri de microunde prin stratul superior al gheții și au înregistrat ecourile ricoșate din roca de dedesubt. Tehnologia aceasta oferă o imagine clară a formei reliefului ascuns precum și indicii despre grosimea acoperământului înghețat.