0
(0)

La 45 de ani de la cutremurul vrâncean din 1977, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), alături de partenerii săi, printre care Academia Oamenilor de Știință din România – AOSR, Rezistența Urbană și Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri – AICPS, va organiza, în perioada 3-5 martie 2022, două evenimente publice care au scopul de a rememora și evidenția lecțiile seismului:

  • 45 de ani de la cutremurul din 1977. Lecții învățate?! – simpozion online, joi, 3 martie 2022, 18:00 – 20:00;
  • Turul ghidat „Bucureștii și cutremurele” – vineri, 4 martie 2022 și sâmbătă, 5 martie 2022, 15:00 – 17:30.

Pe 4 martie 1977, la ora 21:21 într-o seară de vineri, un cutremur cu o magnitudine Mw de 7,4 a avut loc în zona Vrancea, la o adâncime de 94 km. Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel național 1578 de persoane și-au pierdut viața (1424 în București) și 11321 de persoane au fost rănite (7598 în București). 32 de clădiri de înălțime mare sau medie s-au prăbușit în capitală. 32.900 de locuințe au fost grav avariate la nivel național, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectați. Mai multe detalii pe pagina dedicată din cadrul site-ului Expoziției Mobile despre Cutremure (MOBEE).

Vă invităm să participați la aceste evenimente!

Simpozionul online „45 de ani de la cutremurul din 1977. Lecții învățate?!”

Dr. Mircea Radulian, Dr. Mihaela Popa și Dr. Dragoș Toma-Dănilă (cercetători științifici în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului) împreună cu Dr. Doru Delion (vicepreședintele Academiei Oamenilor de Știință din România) vă invită la o discuție online despre contextul și lecțiile furnizate în domeniul seismologiei și ingineriei seismice, joi, 3 martie 2022, 18:00 – 20:00.

Cu acest prilej va fi lansat și mini-documentarul „Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977″, precum și aplicația „Riscul seismic al Bucureștiului”.

Subiectele de discuție vor face referire la:

  • înregistrările seismice din 1977, dezvoltarea rețelelor seismice și modalități de exploatare a datelor;
  • nivelul de înțelegere a zonei seismice Vrancea;
  • nivelul pagubelor în București și restul țării;
  • evoluția codurilor de proiectare seismică;
  • hazardul și riscul seismic în zilele noastre;
  • modalități de reducere a riscului seismic.

Date de conectare

Detalii pe infp.ro și în evenimentul de pe Facebook

Turul ghidat „Bucureștii și cutremurele”

În zilele de 4 și 5 martie 2022, INCDFP va organiza turul ghidat gratuit „Bucureștii și cutremurele” pentru a oferi publicului o imagine mai clară, dintr-o nouă perspectivă, asupra gradului de vulnerabilitate seismică a clădirilor.

Echipa de ghizi formată din Dr. Dragoș Toma-Dănilă, Drd. Ing. Alexandru Țigănescu (cercetători științifici în cadrul INCDFP), Cristi Radu (povestitor urban; Rezistența Urbană), Mihai Pavel și Lucian Melinceanu (membri ai Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri – AICPS) va îndruma publicul pe un itinerariu prestabilit, reconstituind harta clădirilor prabușite în timpul cutremurelor din 1940 și 1977 și va oferi răspunsuri la întrebări precum: De ce au căzut atâtea clădiri? Ce am învățat după 1977? Cât de mare este nivelul actual al riscului seismic și ce se face (sau nu) pentru reducerea acestuia?

PUNCT DE ÎNTÂLNIRE. Statuia lui Ion Heliade Rădulescu din Piața Universității, ora 15:00. Turul va dura aproximativ 2 ore și 30 de minute și se va încheia în Piața Romană. Grupul va fi format din maxim 45 de persoane.

Persoanele doritoare să participle la tur vor trebui să facă o rezervare în prealabil, completând formularul de pe https://forms.gle/LKeSewyJF6Kogf5f9 sau trimițând un e-mail la alexandru.tiganescu@infp.ro, cu subiectul „Tur cutremure”, precizând ziua în care doresc să participe.

Detalii pe infp.ro și în evenimentul de pe Facebook

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?