0
(0)

Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences\”, la adolescenți, activitatea din striatumul dorsal, zonă cerebrală implicată în procesele senzoriale și motorii, predomină asupra celei din nucleul accumbes, care la adulți are un rol de „curea de transmisie” a sfaturilor înțelepte provenite din cortexul prefrontal și amigdală.

 

De multe ori, adolescenții reacționează în mod diferit față de adulți în aceleași contexte motivaționale, iar cercetătorii au încercat să afle dacă există diferențe de bază în modul în care adolescenții codifică și elaborează evenimente importante. Pentru a găsi un răspuns, ei au creat un cadru experimental în care acțiunea mai multor factori să poată fi măsurată, prin înregistrarea activității individuale a neuronilor în diferite arii cerebrale. Acest lucru a fost posibil deoarece unele dintre tendințele comportamentale observate la adolescenții umani (cum ar fi acea predipoziție accentuată către comportamente riscante) se regăsesc și la majoritatea mamiferelor.

În cadrul studiului lor realizat pe șoareci, oamenii de știință și-au concentrat atenția asupra striatumului dorsal și a nucleului accumbens, regiuni cerebrale cu rol esențial în comportamentul motivat, ambele fiind implicate în învățarea asociativă, în formarea obișnuințelor, elaborarea recompensei și în controlul adaptativ al modelelor comportamentale.

Striatumul primește proiecții din regiuni corticale implicate în procesele senzoriale, motorii și cognitive, dar și input din partea sistemului dopaminergic (implicat în sistemul recompensei); nucleul accumbens, care este parte din striatumul ventral primește însă informații de la amigdală și cortexul prefrontal și este considerat determinant pentru traducerea motivației în acțiune.

Experimentele au arătat că la șoarecii adolescenți striatumul dorsal este zona cerebrală care mediază în mod direct influența neuronilor recompensei, determinanți pentru selectarea acțiunilor și formarea obișnuințelor, lăsând într-un plan secundar capacitatea de intervenție a nucleului accumbens și sfaturile înțelepte provenite din amigdală și cortexul prefrontal.
Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here