0
(0)

Un program al Agenției Spațiale Românești (ROSA) desfășurat pe durata a trei ani, între 2005 și 2007, s-a concretizat prin realizarea primului microsatelit artificial românesc, GOLIAT, care va fi lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA) pe 9 februarie, de la baza aerospațială Guyanais, din Guyana Franceză.

 

Aparatul de sorginte românească va ajunge pe Orbita Terestră Joasă la bordul noii rachete europene VEGA, în care se și află deja integrat alături de alți șapte sateliți care, alături de GOLIAT, beneficiază de un loc gratuit în misiunea spațială europeană.

Deși momentan lansarea este programată pentru data de 9 februarie, între orele 12 și 14, ora României, membrii ROSA nu exclud posibilitatea unei amanări a misiunii în eventualitatea manifestării unor condiții atmosferice neprielnice. În acea situație, lansarea va fi reprogramată pentru luna aprilie.

GOLIAT este un satelit cubiform cu latura de 10 centimetri și o masă de un kilogram. El va fi ridicat până la altitudinea de 1.450 de kilometri pe orbită deasupra Pământului, de unde va începe să comunice cu infrastructura de la sol (Institutul Măgurele) după 30 de minute.

Garantat, satelitul va fi funcțional și își va păstra poziția pe orbită vreme de șase luni de zile. După acest punct, este posibil ca în orice moment să se piardă legătura cu el și, ca urmare a frecării sale cu atmosfera terestră, chiar să ia foc. Potrivit lui Marius Ioan Piso, șeful ROSA, costurile oficiale ale proiectului GOLIAT s-au ridicat la 1,5 milioane de lei. Principalul scop al lansării este unul educațional și experimental.

Pentru mai multe detalii despre GOLIAT și despre misiunea sa, cercetați website-ul ROSA și kit-ul de presă al evenimentului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here