0
(0)

 

Bebelușii au creiere structurate pentru a înțelege limbajul cu trei luni înainte de naștere.

 

Copii născuți la termen posedă o extraordinară capacitate de a înțelege limbajul. Ei pot recunoaște vocea mamei și chiar să facă diferența dintre două limbi vorbite. Nu se cunoaște exact procesul de dezvoltare a acestor abilități. ”Întrebarea este: care abilități sunt înnăscute și care sunt rezultatul învățării, imediat după naștere?”, s-a întrebat Fabrice Wallois, de la Universitatea Picardy Jules Verne din Amiens, Franța. Pentru a răspunde la această întrebare cercetătoarea și-a propus să pună în evidență procesele neurale care se produc înainte de naștere. În mod normal studiul ar fi trebuit să se îndrepte către foetuși, dar el s-a îndreptat către bebelușii născuți cu 2-3 luni înainte de termen. În cazul lor neuronii încă migrează către destinația finală. Creierul lor încă se află în plină dezvoltare, întocmai ca în cazul foetușilor.

Pentru a analiza activitatea neuronilor, cercetătorii au redat cuvinte în apropierea bebelușilor, timp în care printr-o tehnică nonivazivă, numită spectroscopie funcțională în infraroșul apropiat, ei au putut vizualiza activitatea cerebrală. Astfel s-a putut constata că bebelușii născuți prematur pot să idenfifice diferența dintre o voce masculină sau feminină și că pot face diferența dintre sunete asemănătoare, cum ar fi ”ga” și ”ba”. Mai mult decât atât, s-a constatat că erau activate aceleași regiuni ale cortexului, ca și în cazul adulților.

 

Zonele din creier, în cazul bebelușilor născuți cu trei luni înainte de termen,
care sunt activate în cazul rostirii unor foneme, în cazul unui zgomot oarecare, sau atunci când este auzită o voce.

Rezultatele demonstrează că în cortex sunt deja ”prezente și funcționale” conexiunile necesare procesării informațiilor lingvistice și că ele nu sunt rezultatul expunerii repetate la sunete. Aceasta sugerează că cel puțin partea de procesare a limbajului este înnăscută. La fel de bine este posibil ca nașterea să delanșeze un set de procese neuronale, necesare pentru dobândirea abilităților de a înțelege limbajul, procese care nu se declanșează în cazul foetușilor de aceeași vârstă de la concepție.

Sursa: Nature, Syllabic discrimination in premature human infants prior to complete formation of cortical layers (PNAS)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here