Începând cu 6 februarie, la toate punctele de difuzare a presei, este disponibil numărul 11 al revistei Ştiinţă&Tehnică.
În noua ediţie a revistei Ştiinţă&Tehnică, vei citi despre cele mai importante invenţii şi inovaţii europene care ne vor schimba viaţa, vei afla ce se întâmplă dacă temperatura globală creşte cu 4 grade Celsius, vei descoperi tehnologiile de ultimă generaţie care înzestrează soldaţii de azi şi de mâine plus vei călători alături de planeta noastră, vreme de 1 an, prin Galaxie.
Putem avea cele mai eficiente arme cu putinţă. Putem construi roboţi sofisticaţi, care să poarte bătăliile în locul omului. Putem elabora tehnologii cu ajutorul cărora să nimicim forţele inamice pe scară largă. De toate acestea dispun armatele ţărilor care au o economie suficient de dezvoltată. Dar adesea se uită un lucru. Ceva care nu s-a schimbat din momentul în care homo sapiens a pornit pe calea războiului. Îndată ce a fost distrusă capacitatea de rezistenţă a inamicului, teritoriul acestuia trebuie ocupat de forţele proprii. Dacă nu faci asta, întreg efortul depus a fost inutil. Trebuie să intre în scenă infanteristul. Care sunt atuurile hi-tech ale soldatului secolului XXI te invităm să afli din articolul de tehnologie militară al ediţiei de februarie 2012 S&T.
Cercetarea științifică nu poate fi izolată de contextul economic în care se desfășoară și de efectele pe care le produce acesta. Caracterele cercetării științifice și tehnologice trebuie raportate la cele ale dezvoltării economice și sociale de care sunt – în fapt – de neseparat. De-acum aproape că nu trece o zi fără ca economiștii,
politicienii și analiștii să nu ne amintească faptul că economia europeană pierde teren. Există însă o singură cale pentru a ieși din criză: să mizăm pe cercetarea științifică și inovația tehnologică, unicele instrumente disponibile pentru a recâștiga competitivitatea pierdută și a atinge nivelurile de creștere economică capabile să reducă simultan rata șomajului și datoria publică a statelor europene. Care sunt aşadar marile inovaţii europene care ne vor schimba viaţa plus cine şi ce mai inventează astăzi în UE te poftim să afli în dosarul S&T.
Tot din ediţia de februarie, aflăm ce s-ar întâmpla dacă temperatura globală ar crește cu 4 grade Celsius? dacă există o alternativă la cianuri pentru Roșia Montană? sau cât de bine sunt documentate ştiinţific experienţele de dinaintea morţii?
Poate că unora dintre cititorii S&T – și mă gândesc cu precădere la cei care au rămas fideli de-a lungul anilor acestei publicații de tradiție din România – tratarea unui subiect din domeniul criminologiei ar putea să li se pară atipică. Poate că, în fond, așa și este. Însă Știință&Tehnică și-a propus întotdeauna să dezbată și să aducă în fața publicului avid de cunoaștere secretele științelor de orice fel. Iar povestea științei care a încercat să facă lumină în tenebroasa lume a crimei este, fără doar și poate, una care merită cu prisosință spusă. O aflaţi documentată pe larg într-un excelent articol din numărul următor al revistei.
De asemenea, în noul S&T, la rubrica de astronomie susţinută de Cătălin Beldea descoperim ocolul Soarelui în 365 de zile: cu cine se întâlnește planeta noastră de-a lungul unui an? Alexandru Mironov dezvăluie o foaie de parcurs pentru specia umană în următorul milion de ani, iar fizicianul Andrei Dorobanţu se întreabă, în continuarea articolului de luna trecută, dacă psihoistoria lui Asimov devine realitate?
Revista Ștință&Tehnică a fost relansată de Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding, la începutul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informație de calitate și costă numai 8,8 lei. Apare lunar, în prima zi de Luni a fiecărei luni. Dacă îți place S&T, află de aici cum te poți abona!
Rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!