Black Friday, 23 noiembrie, ziua în care majoritatea retailerilor au promoții și reduceri, este un prilej excelent dacă doriți să vă cumpărați încă de pe acum gadgeturi pentru Crăciun. Iată care sunt recomandările S&T pentru Black Friday 2012.
Black Friday este o tradiție care a început în Statele Unite ale Americii, marcând prima zi după sărbătoarea americană Thanksgiving Day și deschizând, cu o serie de promoții și reduceri, sezonul cumpărăturilor de Crăciun. Black Friday 2012 este pe 23 noiembrie, în vreme ce Black Friday 2013 are loc pe 28 noiembrie (datele stabilindu-se în funcție de Thanksgiving care are loc întotdeauna în a patra zi de joi a lunii noiembrie). Tradiția Black Friday, începută încă din 1961 în S.U.A., a depășit granițele Americii, cuprinzând și Europa. De câțiva ani încoace, Black Friday are loc și în România, o serie de retaileri, magazine online și vânzători de produse electronice și nu numai, oferind discounturi mai mici sau mai mari. Lista de mai jos cuprinde gadgeturile pe care editorii S&T ar dori să le vadă incluse în Black Friday 2012:
Apple iPad mini
Când ceilalți producători lansau tablete cu ecrane de 5 inci și 7 inci, regretatul Steve Jobs declara că este extrem de convins că tabletele mici nu vor face prea mulți „purici” prin buzunarele consumatorilor. Mie și acum mi se pare că „veriga lipsă” dintre smartphone și tabletă este o inepție. Un dispozitiv cu ecran de 7 inci este mult prea mare pentru a-l purta în buzunar și mult prea mic pentru a privi confortabil un film, dar asta este doar părerea mea, iar vânzările tabletelor cu ecrane mai mici mă contrazic definitiv. Și iată că în mijlocul bătăliei „tabletiere” mignone a apărut și Apple cu al lor nou-nouț iPad mini, o tabletă cu ecran de 7,9 inci (1.024×768 de pixeli), procesor A5 cu două nuclee, autonomie de 10 ore și greutatea de 308 g. Ca să scurtez un pic prezentarea, aș spune că iPad mini este un iPad 3 cu ecran mai mic. Toate bune și frumoase, dar prețul de 330 $ pare un pic cam piperat chiar și pentru minunatul exemplar miniaturizat. Viitoarele cifre de vânzări ne vor lămuri în următoarea perioadă.
Sony VAIO Duo 11
De ultrabook-uri a auzit deja toată lumea. Sunt rapide, compacte, au autonomie mare și se „trezesc” la fel de repede din „amorțeală” ca o tabletă. Iar dacă vei combina un ultrabook cu o tabletă iese o stuțocămilă al naibi de deșteaptă precum noul VAIO Duo 11 de la Sony. Și asta nu e tot. Duo 11 vine cu atât de discutatul (în ultima vreme) Windows 8 și un stylus digital care îți permite să scrii de mână pe ecranul tactil care recunoaşte până la 255 de nivele de presiune. În plus, ultratableta îți recunoaște și scrisul și îl transformă într-unul digital așa că vei putea adăuga, de pildă, o porțiune de text în cadrul unuia deja existent. Duo 11 este atât de deștept încât face diferența dintre modul de lucru cu stylus-ul sau cea cu degetul așa că dacă atingi din greșeală ecranul și cu degetul sau podul palmei treaba asta nu se va solda cu mâzgăleli nedorite. Gadgetul Sony, cu ecran de 11,6 inci, cântărește doar 1,3 kg și are o grosime de mai puțin de 18 mm. Costă 6.000 de lei, dar să vedem dacă-l prindem la reducerile Black Friday.
Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810
Ai nevoie de o tastatură care să te însoțească oriunde și să nu-i pese dacă se conectează la un sistem cu Windows, iOS sau Android? Atunci află că elvețienii de la Logitech au lansat de curând un nou model sub numele interminabil de Bluetooth Illuminated Keyboard K810. „Plăcuța cu butoane” se poate conecta simultan la trei dispozitive distincte simultan, prin Bluetooth și își poate schimba „gazda” la apăsarea unui buton. După cum îi spune și numele, K810 are tastele iluminate din interior, iar intensitatea luminoasă se reglează automat în funcție de cea ambientală. Tastatura se încarcă prin USB și are o autonomie de zece zile cu bateria încărcată complet.
BenQ MS517
Prețurile videoproiectoarelor au scăzut destul de mult în ultimii ani, dar nu-mi imaginam că îmi voi putea cumpăra foarte curând unul 3D la prețul de 1.900 lei (practic, prețul unui TV sofisticat, dar fără 3D). Are și un nume: BenQ MS517. M-aș fi așteptat ca la un asemenea preț să văd un videoproiector foarte slab la toate celelalte capitole, dar nu e deloc așa. Luminozitatea este de 2.800 lumeni ANSI, iar contrastul nativ este de 13.000:1. Iar dacă BenQ se ține de cuvânt, lampa are și o durată de viață de 6.500 de ore. Mai mult, BenQ spune că MS517 redă imagini din orice sursă și că la cumpărare vei primi și o pereche de ochelari activi cadou (care altfel costă 440 de lei). Ar fi bine să ții totuși minte suma din paranteză pentru că sigur vei avea nevoie și de alte perechi pentru ceilalți membri ai familiei sau pentru prieteni.
Logitech Speaker System Z553
Elvețienii cu ștate vechi în periferice aduc și în România un nou sistem audio 2.1 pentru PC, zic ei, cu design futurist. Cei doi sateliți au fiecare câte două boxe în cutii cilindrice, lipite la mijloc, una deasupra celeilalte, formând cifra 8. Ca să fie vorba într-adevăr de un design futurist, eu zic că ar fi trebuit să le așeze pe orizontală și așa ar fi semănat cu un binoclu sau, cu un efort de imaginație, cu ochii sticloși ai lui Wall-E. Sistemul Z553 nu te scoate din cametă la volum maxim pentru că produce doar 40W în total, dar deși nu l-am auzit la treabă aș pune pariu că e bun pentru orice gamer sau audiofil de ocazie într-o cameră de bloc. Undeva sub birou va trebui să găsești loc și pentru boxa de bas, de forma unei „tulumbe” cilindrice. La conectivități te poți folosi de o intrare RCA și de două auxiliare pentru jack-uri de 3,5 prin care poți prelua sunetul de la maximum trei surse audio distincte. Prețul de 130 euro aș spune că se încadrează la categoria medium-high pentru sistemele 2.1.
Lenovo IdeaCentre A720
Odată cu miniaturizarea accelerată a computerului încerc să mă conving cu ideea de a cumpăra un computer all-in-one și să scap o dată de „lădoiul” zumzăitor de sub birou (aka unitatea centrală). Iar când te uiți la noul IdeaCentre A720, proaspăt lansat de Lenovo, nu se poate să rămâi chiar indiferent. După ce că are un ecran uriaș, de 27 de inci, care pe deasupra mai e și tactil, A720 ascunde componentele computerului în stativul cu design minimalist care se așează pe o amprentă destul de mică pe birou. Și totuși în cutiuța aia se află un procesor Intel Core i7 din a treia generație, o placă grafică NVIDIA GeForce GT 630M cu 2 GB de memorie video, RAM de până la 8 GB, hard disk de până la 1 TB și SSD cu capacitate de maximum 64 GB. Vin să completeze tabloul conectivitățile wireless complete, conectorii HDMI, USB 3.0 și chiar un cititor de carduri 6 în 1. Lenovo nu zice nimic de preț, care variază, bineînțeles, în funcție de configurație. Oricum, nu e cazul să te aștepți la vreun chilipir. Bun, m-a cucerit, dar cum fac eu un upgrade la cutiuța asta după vreo doi-trei ani?
Samsung Seria 9
A venit seria nouă de laptopuri Samsung în România, iar «noul notebook Seria 9 redefinește termenul „subțire”». Am citat din comunicatul de presă pentru că nu prea sunt de acord cu ghilimelele de la cuvântul amintit. Așadar, fără ghilimelele care l-ar face sinonim cu slăbiciunea, mă plec în fața supleții de numai 14,9 mm a carcasei și a greutății totale de 1,59 kg. Și ca să te convingi că nu-i „subțire”, Seria 9 vine cu ecran de 15 inci, procesor Intel Core de cea mai nouă generație, memorie RAM de 4GB sau 8GB și SSD-uri cu capacitate de 128 GB sau 256 GB, în funcție de pofta clientului. Ajungem însă și la superlative. Dacă cele 9,8 secunde necesare pornirii sistemului mi se par obișnuite pentru un ultrabook, autonomia anunțată de 10 ore mi se pare excelentă dacă se va dovedi și adevărată în condiții de utilizare firească.
Sony PS3
De la lansarea PS3-ului în noiembrie 2006, datorită contribuţiei dezvoltatorilor şi publisher-ilor, există deja peste 3.300 de titluri disponibile în format Blu-ray, iar numărul jocurilor PS3 disponibile în format digital a depăşit 4.100. La început, vestita consolă a celor de la Sony avea dimensiunile unei unități centrale de computer desktop. Acum, japonezii continuă cu miniaturizarea cutiei și se laudă cu o miniaturizare de peste 50% față de prima versiune și unele de aproximativ 20% și 25% față de modelul actual. Procentele din urmă se datorează faptului că PS3-ul este disponibil în două variante, cu hard disk de 500 GB sau cu SSD de 12 GB la prețurile de 1.370 lei, respectiv 1.050 lei. Dacă tocmai strâmbi din nas la vestea versiunii cu 12 GB, află că vei putea conecta și un hard disk extern, disponibil opțional cu capacitatea de 250 GB. Game on!
Sony Cyber-shot DSC-RX1
Vești bune pentru fotoamatori. Nu mai este nevoie să-ți cumperi un mare DSLR ca să ai parte de un senzor Full-frame pentru că japonezii de la Sony tocmai au „convins” unul să intre perfect în carcasa fotocamerei compacte DSC-RX1, prima din lume în această categorie de lux. Exact! Fotocamera japoneză are un ditamai senzorul CMOS Exmor de 35 mm și rezoluție de 24,3 megapixeli utili. Mai trec la bilele de un alb strălucitor controlul manual complet, sensibilitatea ISO 100 – 25.600, obiectivul Carl Zeiss Sonnat T cu distanță focală fixă de 35 mm, fotografierea în rafală de 5 cadre pe secundă, capturarea în mod RAW (necomprimat), filmarea Full HD și o grămadă de accesorii opționale. Aș trece la bilele negre lipsa tactilității ecranului cu diagonala de 3 inci (cel puțin nu apare nimic în acest sens în comunicatul de presă). Dar dacă ai controale manuale pe inelele montate în carcasă de ce-ai avea nevoie de treaba asta?
Samsung GALAXY Note II
Dispozitivul reprezintă cea mai recentă dovadă a inovației Samsung, îmbinând perfect mobilitatea, funcționalitatea și performanța. Dotat cu cea mai recentă versiune de Android, Jelly Bean 4.1, un display HD Super AMOLED de 5,5” și o versiune optimizată de S Pen, noul GALAXY Note II le oferă consumatorilor experiențe redefinite și posibilitatea de a crea conținut personalizat la cele mai ridicate standarde. Crearea eficientă de conţinut, abilităţile de sharing şi multitaskingul sunt posibile pe noul Note II datorită tehnologiei hardware de ultimă oră. Cu un procesor puternic Quad-Core de 1.6GHz şi conectivitate HSPA Plus utilizatorii au parte de mutitasking sporit, tranziţii rapide ale ecranului, căutare optimizată şi un răspuns mai rapid la deschiderea aplicaţiilor. Capacitățile grafice superioare ale dispozitivului sunt posibile datorită celei mai recente versiuni a sistemului de operare Android™ 4.1, JellyBean, care oferă noi funcţii și un upgrade pentru serviciile Google Now. Bateria de 3.100 mAh permite vizualizarea de conţinut multimedia și rezolvarea sarcinilor pentru un timp mai îndelungat.